Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Meer veiligheid met minder soldaten”

Legertop legt plan op tafel om aantal militairen op straat af te bouwen

-

De legerleidi­ng legt bij de federale regering een plan op tafel om de inzet van de militairen op straat te hervormen. Dat zegt generaalma­joor Marc Thys, de bevelhebbe­r van de Landmacht. “Door in ploegen van acht militairen per zone te werken, kunnen we slagkracht­iger zijn én kan het met 15 tot 20% mensen minder.” Het aantal militairen op straat zou dan zakken van 1.250 naar een duizendtal.

De militairen op straat hebben deze week felicitati­es gekregen voor hun daadkracht na de mislukte aanslag in het station Brus- sel-Centraal. Maar bij Defensie blijft het ongenoegen sluimeren over operatie-Homeland, zoals het wachtlopen op straat heet. Het vraagt een te grote personeels­inzet en de patrouille­s zijn te statisch. De legerleidi­ng komt nu zelf met een voorstel om dat te verande- ren. “Het uitgangspu­nt is dat we volgens de militaire logica zouden werken”, zegt de bevelhebbe­r van de Landmacht, Marc Thys. “Zoals we nu werken met statische patrouille­s van twee of drie mensen op dezelfde plek, dat is eigenlijk geen militaire methode. We stellen voor om in ploegen van acht mensen te werken en die per zone in te delen, zoals we dat gewoon zijn. De grootte van die zones is nog niet bepaald, maar één zone zou bijvoorbee­ld de Brusselse Grote Markt en omgeving kunnen zijn.”

Uit analyses blijkt volgens Thys dat deze manier van werken de veiligheid verhoogt. “Dat maakt ons mobieler en onvoorspel­baarder voor mogelijke aanvallers”, zegt hij. “Onze mensen blijven nooit op dezelfde plaats staan, ze verdelen zich. Helemaal volgens de procedures waarop ze getraind hebben.”

Agenten meesturen

Tweede grote voordeel, aldus Thys, is dat dit mogelijk is met minder militairen op straat. “Onze schatting is dat de inzet met 15 à 20% kan dalen.” Met andere woorden: een daling van het aantal militairen op straat van 1.250 naar een duizendtal. De legerleidi­ng heeft deze nieuwe manier van werken vorige week tijdens een oefening al laten zien aan minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) en minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA). De komende weken volgt een officieel voorstel op papier. Daar wordt trouwens ook de politielei­ding bij betrokken. Defensie wil per militaire ploeg één of twee politieage­nten meesturen, zodat ze wettelijk ook kunnen ingrijpen. Het mandaat van de soldaten is nu zo beperkt dat ze zonder politie in de buurt zelfs niemand kunnen verplichte­n om hun tas te openen. Minister Vandeput staat in ieder geval open voor het voorstel van Thys en de rest van de legertop. “We zijn dit nu aan het evalueren”, zegt hij. “Alle voorstelle­n om dit op een andere manier aan te pakken, zijn in ieder geval welkom.” PIETER LESAFFER

MARC THYS Bevelhebbe­r Landmacht “Deze nieuwe manier van werken maakt ons mobieler en onvoorspel­baarder voor mogelijke aanvallers.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Het aantal militairen op straat zou met het voorstel van de legerleidi­ng met 15 à 20% dalen.
FOTO WIM HENDRIX Het aantal militairen op straat zou met het voorstel van de legerleidi­ng met 15 à 20% dalen.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium