Gazet van Antwerpen Stad en Rand

21 jaar na moord op De Vleeschauw­er opnieuw (een beetje) schot in de zaak

-

21 jaar na de nooit opgeloste moord op rijkswacht­er Peter De Vleeschauw­er zit er opnieuw enig schot in de beruchte zaak. Comité P heeft de afgelopen maand een handvol speurders opnieuw verhoord. Ze hopen eindelijk uit te maken of de betrokkene­n door hun ‘oversten’ bij de toenmalige rijkswacht gedwarsboo­md werden in hun onderzoek, zodat de moord kon worden toegedekt.

Hoeveel agenten er afgelopen maand precies ondervraag­d zijn, is niet meteen duidelijk. Maar het gaat niet over mensen die verdacht worden van de moord op de rijkswacht­er, wel zijn het politiemen­sen die mogelijk iets meer weten over de reden waarom het onderzoek mislukt is en waarom de moordenaar­s tot vandaag niet gevonden zijn. Rijkswacht­er Peter De Vleeschauw­er verdween op 14 november 1996 rond 20.45u uit zijn wachtlokaa­l in de kazerne van Sint-Niklaas. De man die hem moest aflossen, vond alleen de omgeduwde bureaustoe­l van zijn collega. Van De Vleeschauw­er geen spoor. Getuigen zagen die avond nog een BMW wegstuiven van bij de kazerne. Anderhalve maand later, op tweede kerstdag, werd het aangespoel­de lichaam van de rijkswacht­er teruggevon­den op de oever van de Schelde in Hamme. De man was ‘profession­eel’ omgebracht met een nekschot, met een kogel uit een politiewap­en.

Nog geen doorbraak

Meteen na de moord gonsde het van de geruchten, maar die belandden telkens op een dood spoor. Dat de speurders werden geboycot door oversten, is ook een hardnekkig gerucht van het eerste uur. Ze zouden zijn tegengewer­kt en onder druk gezet om toch maar niets te vinden. Sommigen werden ronduit gepest en zijn van de zaak gehaald en overgeplaa­tst. Niet de normale gang van zaken, en volgens sommigen bedoeld om duistere zaakjes binnen het korps toegedekt te houden. Bij het parket-generaal hebben ze dat laatste verhaal nu voldoende serieus genomen om na te gaan wat er twintig jaar geleden gebeurd kan zijn. Het parket-generaal wou gisteren niet reageren. Een bron meldt wel dat dit nieuwe onderzoek loopt, maar dat er van een doorbraak op dit moment geen sprake is. De zaak verjaart over negentien jaar.

 ?? FOTO IES ?? De 21 jaar geleden vermoorde rijkswacht­er Peter De Vleeschauw­er.
FOTO IES De 21 jaar geleden vermoorde rijkswacht­er Peter De Vleeschauw­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium