Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al honderd flats bezocht, zonder resultaat

Oumie (44) zoekt al jaar vruchteloo­s naar woning

-

De Gambiaanse vrouw Oumie (44) belde en bezocht al honderd huurappart­ementen, zonder resultaat. Ook de zaakvoerde­rs van een koffiebar waar ze werkt, zoeken nu mee. Haar afkomst lijkt voor veel huisbazen een obstakel. “Ik voel mij hier echt slecht bij. Dit is toch niet normaal”, zegt Oumie.

In de toiletten van de koffiebar Perruche in de buurt van het Theaterple­in in Antwerpen hangt een oproep van de zaakvoerde­rs. “Wij zijn op zoek naar een appartemen­t voor onze Afrikaanse poetsvrouw. Zij is een hardwerken­de vrouw, bezit alle Belgische papieren en heeft een officieel salaris. Wij staan garant voor haar eerlijkhei­d”, staat er te lezen. De Afrikaanse vrouw is Oumie (44), moeder van twee kinderen van 2 en 14 jaar. Zeven jaar geleden verhuisde ze van Gambia naar Antwerpen. De vrouw moest twee van haar vier kinderen daar achterlate­n.

Huidskleur blijkt probleem

Oumie verblijft nu al een jaar bij vrienden, maar die situatie is allesbehal­ve ideaal.

“Alleen heb ik geen andere keuze, want ik vind geen appartemen­t”, zegt zij. “Ik kan toch moeilijk met mijn kinderen op straat wonen.” Haar zoektocht naar een woning maakt haar moedeloos. “Afgelopen jaar heb ik zeker voor honderd huurappart­ementen gebeld en bezocht, maar steeds zonder resultaat”, zegt Oumie. “Ofwel zou de huisbaas mij op de lijst zetten of mij terugbelle­n. Nadien hoorde ik niets meer. Sommigen haakten al af als ze mijn stem of naam hoorden. Anderen hadden dan weer problemen met kinderen. Het OCMW kon mij niet helpen en bij de sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij kreeg ik te horen dat ik jaren moet wachten. Het probleem is dat ik zwart ben of halftijds werk. Ik voel mij hier echt slecht bij. Dit is toch niet normaal.” Oumie heeft een inkomen als poetsvrouw bij de koffiebar Perruche. Zij werkt ook als vrijwillig­ster in de Zomerfabri­ek van de Zomer van Antwerpen.

Schandalig

Nena Kips werkt ook in de koffiebar Perruche. Zij is aangedaan door het verhaal van Oumie. Zij zoekt nu samen met de collega’s mee naar een appartemen­t en vraagt via een oproep aan klanten om ook uit te kijken. “We vinden dit niet alleen erg, het is ook schandalig dat ze geen woning vindt”, zegt Nena. “Huisbazen kijken blijkbaar alleen naar haar huidskleur, terwijl Oumie een goede vrouw is die keihard werkt. Je hoort wel eens verhalen van discrimina­tie op de woningmark­t, maar als ik hoor wat Oumie meemaakt, dan schrik ik toch dat het zo erg is.”

Grootste droom

Dankzij de oproep in Perruche kwamen er wel enkele suggesties, maar het ging dan meestal om tijdelijke verhuringe­n. Oumie zelf heeft maar één wens: “Ik wil graag een appartemen­t zodat ik weer goed kan slapen”, zegt de vrouw. “Een plek voor mijzelf en mijn kinderen. Dat is mijn grootste droom.”

SACHA VAN WIELE

Wie een appartemen­t met twee slaapkamer­s voor een maximum huur van 500 euro beschikbaa­r heeft voor Oumie, kan contact opnemen met de koffiebar Perruche, 03.233.25.47

OUMIE Gambiaanse vrouw “Ik wil graag een appartemen­t zodat ik weer goed kan slapen. Een plek voor mijzelf en mijn kinderen. Dat is mijn grootste droom.”

 ??  ??
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Nena Kips van de Antwerpse koffiebar Perruche helpt mee zoeken naar een appartemen­t voor Oumie en haar kinderen.
FOTO DIRK KERSTENS Nena Kips van de Antwerpse koffiebar Perruche helpt mee zoeken naar een appartemen­t voor Oumie en haar kinderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium