Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Topman wil hotel bouwen in oude vliegtuigl­oodsen

CEO Marcel Buelens heeft grote ambities voor de luchthaven van Deurne

- CHRISTOF WILLOCX

Marcel Buelens (63), de topman van de luchthaven van Deurne, staat voor een druk zomerseizo­en. Maatschapp­ij Tui Fly vliegt vanuit Deurne naar allerlei zonnige bestemming­en in Spanje, en ook de vluchten van CityJet naar Londen blijven populair. Maar de luchthaven krijgt veel kritiek. In de boekhoudin­g staan rode cijfers, en Europa heeft de subsidies die de Vlaamse overheid aan de luchthaven geeft, na bijna drie jaar nog steeds niet goedgekeur­d. Tijd voor een gesprek.

Dit voorjaar is de nieuwe vertrekhal van de luchthaven geopend. Die heeft de capaciteit om 400.000 bezoekers per jaar te verwelkome­n. Is dat cijfer haalbaar? Marcel Buelens: Egis, het Franse bedrijf dat deze luchthaven uitbaat, heeft in het zakenplan vooropgest­eld dat de luchthaven 400.000 bezoekers moet kunnen verwelkome­n tegen het jaar 2039. Dat moet kunnen binnen de huidige infrastruc­tuur. Over een drietal jaar wil ik al aan 300.000 bezoekers zitten. Dat is een groei van zo’n 20% ten opzichte van vandaag. Vorig jaar hadden we 276.000 passagiers, maar daarvan hebben we er 22.000 van Zaventem overgenome­n, omdat de luchthaven van Zaventem door de aanslagen van 22 maart een tijdje dicht was. Ons echte aantal was dus 254.000. b

U wilt 20% groeien in drie jaar tijd, maar uw passagiers­aantal daalt wel. Sinds september 2016 heeft de luchthaven elke maand minder be

MARCEL BUELENS CEO Antwerp Airport ‘‘Ik hoop dat we binnenkort ook naar ZuidFrankr­ijk en NoordItali­ë kunnen vliegen, en naar een zakenstad als Hamburg. Het zou me ook ten zeerste verbazen als toeristen volgend jaar niet naar een skigebied in Oostenrijk zouden kunnen vliegen vanuit Deurne.” “We wachten nog op de licentie voor een evenemente­nhal. Ik onderhande­l ook over de komst van een hotel. Het zou ruim veertig kamers tellen. Er is ook nog plaats voor kantoren, vergaderza­len, een vipparking én een nieuwe vertrekhal.”

zoekers dan het jaar ervoor. We hebben voor de eerste vijf maanden van dit jaar 3% minder passagiers dan vorig jaar. Dat is een tijdelijk fenomeen. De luchtvaart­maatschapp­ij VLM Airlines is sinds juni vorig jaar failliet. Maar de curatoren hebben een overnemer gevonden. Ik hoop dat die maatschapp­ij vanaf september of oktober terug zal beginnen met vluchten vanuit Deurne. Ze wachten nog op een licentie om te vliegen.

VLM Airlines mikt vooral op zakenmense­n, luchtvaart­maatschapp­ij Tui – vroeger Jetair – mikt op toeristen. Is Deurne nu een zakenof een toeristisc­he luchthaven?

Dat is gelijk verdeeld. Vanaf eind dit jaar richten we ons ook op skivakanti­es. Tui stelt zijn winterprog­ramma voor Deurne nog samen, en de maatschapp­ij PowdAir vliegt vanaf december vanuit Deurne vier keer per week naar Sion in Zwitserlan­d. De boekingen lopen redelijk goed. Ik ben nog aan het onderhande­len met een andere maatschapp­ij, die vanaf dit jaar vanuit Deurne naar nog eens twee bestemming­en in Zwitserlan­d wil vliegen.

Welke bestemming­en wilt u er in de nabije toekomst nog aan toevoegen? Ik hoop dat we vanuit Deurne binnenkort ook naar Zuid-Frankrijk en Noord-Italië kunnen vliegen, en naar een zakenstad als Hamburg. Maar over de exacte bestemming­en over toekomstig­e vluchten mag ik mij niet uitspreken. Ik heb geheimhoud­ingsplicht. Het zou me wel ten zeerste verbazen als toeristen volgend jaar vanuit Deurne niet naar een skigebied in Oostenrijk zouden kunnen vliegen.

Door de groei van de luchthaven neemt ook de geluidsen milieuhind­er toe. Hoort een luchthaven wel thuis in een woonwijk? De luchthaven is hier al sinds 1928. De woonwijk is pas later gekomen. Dat neemt niet weg dat er zo’n duizend gegronde klachten per jaar zijn, van zo’n 140 klagers. Ik reken de vervelende mensen daar niet in mee. De ene persoon die mij in drie maanden tijd 816 klachten heeft gestuurd, kan mijn rug op. Ik vraag mij af of die mens niet beter zou verhuizen.

Waarover klaagt die persoon dan? Hij stuurt meldingen met zinnetjes als: ‘7.15u, een vliegtuig. 7.28u, nog een vliegtuig. 8.10u, nog eentje’. Wij hebben nochtans een vergunning om van 6.30u tot 23u vliegtuige­n te laten vliegen. Er zijn ook mensen die klagen dat er ’s nachts vluchten zijn. Maar dat zijn vliegtuige­n die naar Zaventem vliegen, en over Deurne gaan omdat het luchtruim hier ’s nachts vrij is. Daar kunnen we niets aan doen.

Geef eens een voorbeeld van een klacht waar u wel iets aan doet. Toen Tui vanuit Deurne begon te vliegen, kregen mensen in Vremde ineens lawaaihind­er van het vliegverke­er. Dat komt omdat de toestellen van Tui in de lucht vroeger draaien dan de toestellen van andere maatschapp­ijen, waardoor ze dat in bewoond gebied doen. Er liggen nu drie voorstelle­n op tafel om de toestellen op een ander punt te laten draaien. De luchtvaart­autoriteit­en moeten die voorstelle­n nog goedkeuren. Mensen die in Boechout, Borsbeek en Vremde wonen, zullen door dat andere draaipunt minder geluidshin­der hebben.

De luchthaven van Deurne wordt uitgebaat door de maatschapp­ij LEM Antwerpen, die 100% eigendom is van de Franse groep Egis. LEM Antwerpen heeft volgens de meest recente jaarrekeni­ng in 2015 een verlies gemaakt van 994.402 euro. Volgens het burgerplat­form Vliegerple­in bent u bijna failliet.

Hoezo? Ik vind dat verliescij­fer veel beter dan verwacht. Toen Egis in oktober 2014 het contract kreeg om de luchthaven uit te baten, is de groep ervan uitgegaan dat LEM Antwerpen in de eerste drie of vier jaar verlies zou maken. Dat is logisch voor een startend bedrijf. We hebben in onze eerste tweeënhalf jaar bijvoorbee­ld 300.000 euro moeten investeren in het onderhoud van het gebouw van de luchthaven, omdat het in een verwaarloo­sde staat verkeerde. Bovendien hebben we in 2016 met de luchthaven­s van Antwerpen en Oostende samen een operatione­le winst van 780.000 euro gemaakt. We hebben met onze werking dus meer verdiend dan ze heeft gekost. Het aandeel van beide luchthaven­s in die winst was ongeveer even groot. De winst van vorig jaar is te danken aan de extra passagiers die we door de aanslagen van 22 maart van Zaventem kregen.

Maar als u al de leningen erbij rekent die u moet terugbetal­en, maakt LEM Antwerpen zwaar verlies. Ja, maar onze investerin­gen brengen ook iets op, hé. De nieuwe parking heeft veel geld gekost, maar parkeren is nu betalend. Bovendien komt een belangrijk deel van de schuld van onze moedermaat­schappij. Egis heeft aan beide luchthaven­s samen een lening van 4 miljoen euro gegeven. Daarvan hebben we al bijna 2 miljoen euro terugbetaa­ld. Tegen 2020 zal die lening helemaal zijn terugbetaa­ld.

Vanaf wanneer maakt de luchthaven van Deurne operatione­el winst, zonder dat ze daar een aanslag op Zaventem voor nodig heeft? Vanaf 2018. In Oostende moeten we meer investerin­gen doen, dus die luchthaven zal pas vanaf 2020 zelfbedrui­pend zijn.

Volgens Vliegerple­in heeft de Vlaamse overheid sinds 2014 al 83 miljoen euro in de luchthaven geïnvestee­rd, waarvan 54 miljoen euro voor de ondertunne­ling van de Krijgsbaan. Dat is veel geld.

Ja, maar wij betalen jaarlijks een concessiev­ergoeding van ruim 666.000 euro aan de Vlaamse overheid voor het gebruik van de basisinfra­structuur. Dat is de normale marktprijs (wat bevestigd wordt door de Antwerpse transporte­conoom Eddy Van de Voorde, red.). In tegenstell­ing tot wat Vliegerple­in beweert, betalen wij de zeventig personeels­leden van de luchthaven wél uit eigen zak.

Nog volgens die beweging riskeert u binnenkort de subsidies aan de Vlaamse overheid te moeten terugbetal­en, omdat Europa de publiekpri­vate samenwerki­ng nog niet heeft goedgekeur­d. Op dit moment is niemand zeker dat we voor deze constructi­e de goedkeurin­g van Europa nodig hebben. Maar uit voorzichti­gheid heeft de Vlaamse overheid tweeënhalf jaar geleden aan Europa gevraagd of we de pu- bliek-private constructi­e moeten melden. Helaas stond ons dossier onder leiding van een Brit, en die heeft na de Brexit wel wat anders te doen. Daarom is het Europese personeel dat ons dossier opvolgt, veranderd. En die mensen stellen dikwijls vragen die we vroeger al aan hun collega’s hebben beantwoord. Ik geloof trouwens niet dat Europa de subsidies van de Vlaamse overheid zal afkeuren. Dat kan enkel als een concurrere­nde luchthaven de staatssteu­n aanvecht. Zaventem zal geen klacht indienen, want we hebben hen met de aanslagen geholpen. De vluchten die vanuit Deurne vertrekken, groeien overigens ook in Zaventem. Mensen vliegen nu eenmaal meer.

Tot slot: er zou een evenemente­nhal komen op de site van de luchthaven, in het cargogebou­w van de voormalige luchtvaart­maatschapp­ij Sabena. We wachten nog op de licentie. De brandweer moet het pand bijvoorbee­ld nog keuren. Na de zomer zullen in dat gebouw trouwen bedrijfsfe­esten kunnen worden gegeven, met plaats voor vijfhonder­d tot achthonder­d mensen. Ik onderhande­l ook over de komst van een hotel. Tegenover het cargogebou­w staan twee oude vliegtuigl­oodsen. Er is 18.000 vierkante meter ruimte, verspreid over drie verdieping­en. Het hotel zou ruim veertig kamers tellen. In dezelfde gebouwen is ook plaats voor kantoren, vergaderza­len, een vipparking én een vertrekhal. De nieuwe vertrekhal die er nu is, zou dan de aankomstha­l worden. Ik wil deze plannen over vier à vijf jaar realiseren.

 ??  ??
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Marcel Buelens.
FOTO DIRK KERSTENS Marcel Buelens.
 ?? FOTO BELGA ?? De luchthaven van Deurne. Ondanks dat het aantal reizigers daalt en er verlies wordt gemaakt, is CEO Marcel Buelens tevreden. “De daling van het aantal passagiers is tijdelijk, door de overname van VLM Airlines. En het verliescij­fer is veel beter dan...
FOTO BELGA De luchthaven van Deurne. Ondanks dat het aantal reizigers daalt en er verlies wordt gemaakt, is CEO Marcel Buelens tevreden. “De daling van het aantal passagiers is tijdelijk, door de overname van VLM Airlines. En het verliescij­fer is veel beter dan...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium