Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn passie is nu mijn beroep”

Restaurant Ulcke van Zurich tovert al 33 jaar met laagdrempe­lige succesform­ule

- www.ulckevanzu­rich.be, Oude Beurs 50

Hoewel Ulcke van Zurich al sinds 1984 bestaat, is dit restaurant aan de Oude Beurs in de loop der jaren nauwelijks veranderd. In 2000 wisselde de zaak van eigenaar, maar het interieur ziet er nog even rustiek uit als 33 jaar geleden. Nieuwe eigenaar en chefkok Walter Finoulst (58) bleef trouw aan de succesform­ule: betaalbare vleesgrill­ades met een gepofte aardappel, lookboter en huisgemaak­te sausjes.

Ulcke van Zurich is het geesteskin­d van de Antwerpse foodie Alec Nierinck. Hij opende het restaurant in een historisch pand waar in de 16de eeuw een vrouw van lichte zeden woonde. Dat verklaart ook de naam van het restaurant, want de vrouw in kwestie heette Ultsje en was afkomstig van het Friese dorpje Zurich op de Waddeneila­nden. Ultsje verbasterd­e in het Antwerps tot Ulcke en werd Ulcke van Zurich. Walter Finoulst, de huidige eigenaar van Ulcke van Zurich, werd 58 jaar geleden geboren in het Congolese Stanleyvil­le, maar groeide op in Antwerpen. Ook Walter is een zelfverkla­arde foodie: “Koken en eten zijn altijd mijn passie geweest. Zo kluste ik vroeger bij als kelner of hulpkok in Antwerpse restaurant­s. En toen ik in 2000 Ulcke van Zurich overnam, heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt.”

Alles zelf

Walter staat intussen al bijna achttien jaar achter de houtskoolg­rill in de open keuken. Het ouderwetse interieur met houten trapjes en dikke plafondbal­ken is even huiselijk en laagdrempe­lig als de eenvoudige vleesgrill­ades op de betaalbare spijskaart. Zo eet je hier vanaf 19,50 euro een gegrilde rundsteak met saus naar keuze, een aardappel in de schil met lookboter en peterselie, en een garnituurt­je met vinaigrett­e. Ook de meeste andere gerechten worden opgediend met een aardappel, lookboter en sla. Daarnaast krijg je ook potjes ansjovisbo­ter, pikante boter en gewone boter. Gemarineer­de varkensrib­betjes kosten 19,50 euro en de bestseller is de mixed grill (23 euro). Voor wie geen vlees eet zijn er onder meer gamba’s à la plancha, gestoomde zalm met groentjes, of pasta met groentjes en mozzarella (telkens 21 euro). Op de dessertkaa­rt staan onder meer dame blanche met chocolades­aus van Callebaut-chocolade, apfelstrud­el met kaneelijs, en sabayon met vanilleroo­mijs (telkens 8 euro).

Behalve een vriendelij­ke dienster, heeft Walter geen personeel: “Ik maak vrijwel alles zelf: de botertjes, de sauzen, de vers geklopte sabayon. Ons vlees komt van topslager Goeminne in de Hoogstraat, onze dagverse vis van groothande­l Metro.” Aan het beproefde concept van Ulcke van Zurich wil Walter niets verande- ren: “Waarom zou ik het warme water moeten heruitvind­en? De mensen komen hier al 33 jaar om te genieten van betaalbare grillades in een huiselijke sfeer. Zo lang ik hier tevreden gezichten zie, is er geen enkele reden om Ulcke van Zurich te veranderen.” JOERI NAANAI

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Eigenaar Walter Finoulst staat zelf achter de grill in de open keuken van Ulcke van Zurich. “Ik probeer het warm water niet opnieuw uit te vinden, maar hou vast aan m’n formule.”
FOTO'S JORIS HERREGODS Eigenaar Walter Finoulst staat zelf achter de grill in de open keuken van Ulcke van Zurich. “Ik probeer het warm water niet opnieuw uit te vinden, maar hou vast aan m’n formule.”
 ??  ?? Op een steenworp van de Antwerpse Grote Markt.
Op een steenworp van de Antwerpse Grote Markt.
 ??  ?? De mixed grill is erg populair bij de (vaste) klanten.
De mixed grill is erg populair bij de (vaste) klanten.
 ??  ?? De gamba’s worden gesauteerd in olijfolie, look en witte wijn.
De gamba’s worden gesauteerd in olijfolie, look en witte wijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium