Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dader wachtte tot hij meerderjar­ig was

18-jarige vermoordt burgemeest­er uit wraak voor ontslagen vader

- CEDRIC LAGAST

Hij vond dat het de schuld was van de Moeskroens­e burgemeest­er Alfred Gadenne (71) dat zijn vader uit het leven gestapt was. Daarom wachtte Nathan D. (18) hem maandag op aan het kerkhof en stak hem in de hals met een breekmes. Gadenne was op slag dood.

Kalm en rustig belde de jonge Nathan D. maandag rond 19.50u zelf met zijn gsm naar de hulpdienst­en, met de boodschap dat er iemand was neergestok­en op het kerkhof van Luingne, een deelgemeen­te van Moeskroen. “Het is de burgemeest­er.” Toen er een kwartier later twee patrouille­s arriveerde­n, was Nathan D. er nog steeds. “Je hoeft je niet te haasten. Hij is toch dood”, sprak hij. Het mes had de student nog op zak.

Het ziet er naar uit dat Nathan D. de burgemeest­er doelbewust heeft opgewacht aan de poort van het kerkhof. Iedereen wist dat Gadenne al vijftien jaar lang elke avond rond 20u naar het kerkhof aan de overkant van zijn huis kwam om de poorten op slot te doen.

Twee jaar beraamd

Al twee jaar zou Nathan D. op de moord gebroed hebben. Volgens sommige bronnen zou Nathan D., die bijna 19 was, zelfs gewacht hebben tot hij meerderjar­ig was om zijn plan uit te voeren. Hij wilde zeker zijn dat zijn moeder de verantwoor­delijkheid ervan niet zou moeten dragen.

De jongeman die in juni zijn studies middelbaar onderwijs beëindigde, verweet de burgemeest­er de dood van zijn vader. Op 14 februari 2015 was ambtenaar Olivier D. (49) uit het leven gestapt. Het was Nathan die zijn lichaam in de garage terugvond. “Daarna was hij veranderd”, zegt een kennis van de familie.

“Zijn dood was de schuld van de burgemeest­er”, zo vertelde Nathan D. gisteren aan zijn ondervrage­rs. Want Olivier D. was in 2015 ontslagen als ambtenaar bij de dienst Bevolking van de stad Moeskroen. Dat zou de vader niet kunnen verkroppen hebben.

“Maar dat klopt niet. De vader van het gezin is hier helemaal niet ontslagen”, zegt Ann Cloet, die schepen van Bevolking is in Moeskroen. “De man kwam enkele jaren geleden over van de federale overheid naar ons gemeentebe­stuur. Hij werd ons tijdelijk ter beschikkin­g gesteld, om te helpen bij de invoering van nieuwe identiteit­skaarten.” “Het is altijd duidelijk geweest dat dit tijdelijk was. In 2015 was zijn taak volbracht en heeft het schepencol­lege gezamenlij­k beslist dat hij, samen met anderen met eenzelfde statuut, terug moest naar de federale overheid. Ik geloof dat hij weer bij Belgacom in Brussel zou werken.”

Depressief thuis

Maar sinds toen bleef de vader met ziekteverl­of thuis. Volgens vrienden was hij depressief. Olivier D. was al 22 jaar vrijwillig­er bij de brandweer in Moeskroen.

“Hij vertelde ons wel dat het moeilijk was op het werk”, zegt commandant Olivier Louwagie. “Maar dat hij daardoor uit het leven gestapt zou zijn? Dat hebben we alleszins niet zien aankomen.”

Dat de overplaats­ing van de vader als reden wordt aangehaald voor de moord op burgemeest­er Gadenne, kan schepen Cloet niet begrijpen. “Het was een gezamenlij­ke, logische beslissing van het schepencol­lege. Niet van de burgemeest­er. Ik kende Alfred Gadenne al zeventien jaar. Ik zat altijd naast hem op het schepencol­lege. Het was een integer man. Altijd goedgezind, en iemand die het altijd voor andere opnam. Dit heeft hij niet verdiend.”

 ?? FOTO BELGA ?? Heel veel mensen hebben gisteren het rouwregist­er voor Alfred Gadenne onderteken­d.
FOTO BELGA Heel veel mensen hebben gisteren het rouwregist­er voor Alfred Gadenne onderteken­d.
 ?? FOTO RR ?? Dader Nathan.
FOTO RR Dader Nathan.
 ?? FOTO RR ?? Olivier, de vader van Nathan.
FOTO RR Olivier, de vader van Nathan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium