Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Serveer de Sloppy Joe!”

Willebroek­se chef roept collega’s op om Caribische lekkernij op menu te zetten voor slachtoffe­rs

- SYLVIA MARIËN

Om de Caribische slachtoffe­rs van orkaan Irma te steunen, roept een chef uit Willebroek andere koks op om ook Sloppy Joe’s op het menu te zetten.

Normaal serveert Peter Van Herck in zijn Eet-Kafee Breendonck, aan het Fort in Willebroek, de Vlaamse brasseriek­euken. Maar sinds orkaan Irma staat er een atypische suggestie op het menu: de Sloppy Joe, een Amerikaans/Caribisch gerecht.

De Sloppy Joe kent een aantal varianten, maar Van Herck serveert hem zo: “Een Cubaans broodje, met de structuur van stokbrood, en daarop een kruidige bolognaise­saus, verrijkt met varkensvle­es. Tussen de ‘burger’ doen we gegrilde groenten en sambalmayo­naise, en we dienen op met een fris slaatje en verse frietjes.”

“De Sloppy Joe zou ontwikkeld zijn in Havana, Cuba, waar orkaan Irma lelijk heeft huisgehoud­en”, zegt Van Herck. “Rampspoed raakt mij, dat zo veel mensen hun hebben en houden verliezen door natuurgewe­ld. Ik vind het logisch om een steentje bij te dragen.”

2 euro per maaltijd

En dus schenkt Van Herck van elke 16,95 euro die een Sloppy Joe-maaltijd kost 2 euro aan het internatio­nale Rode Kruis. Dat verleent op de getroffen eilanden en in de VS medische hulp aan de slachtoffe­rs, deelt voedsel uit en helpt met onderdak.

“Het idee kwam er nadat we in augustus vorig jaar een bijdrage van 1.000 euro hadden verzameld ten voordele van de slachtoffe­rs van de aardbeving in Italië”, vertelt Van Herck. “Toen hebben we pasta all’amatrician­a op de kaart gezet, een specialite­it van het zwaar getroffen Amatrice. Het was de bekende kok Jamie Oliver die toen een internatio­nale oproep tot solidarite­it lanceerde en zeer veel respons kreeg. Ook bij ons bracht het echt iets teweeg.”

“Italië was natuurlijk dichterbij, maar we hopen toch zeker een 500 euro in te zamelen. Dat kan een veelvoud worden als andere chefs zich ook engageren en de Sloppy Joe op hun menu zetten. Lijkt me zeker een goed idee in de vele burgerrest­aurants die tegenwoord­ig heel populair zijn”, zegt Van Herck.

Hij start de actie in Eet-Kafee Breendonck, maar dat verandert in oktober van naam en wordt Brasserie B. “Ook dan zal de Sloppy Joe nog te verkrijgen zijn, want we zamelen drie maanden lang geld in.”

PETER VAN HERCK

Chef EetKafee Breendonck ‘‘We hopen 500 euro in te zamelen. Of een veelvoud daarvan, als andere chefs zich ook engageren en de Sloppy Joe op hun menu zetten.”

 ?? FOTO JORIS
HERREGODS ?? Peter Van Herck met een Sloppy Joe.
FOTO JORIS HERREGODS Peter Van Herck met een Sloppy Joe.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium