Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vlaamse slachthuiz­en zijn blijven hangen in de tijd”

Amper twintig controleur­s voor sector waarin jaarlijks bijna 300 miljoen dieren geslacht worden

-

Runderen die geslagen worden, elektrisch­e schokken krijgen en onverdoofd geslacht worden. Voor de tweede keer in enkele maanden tijd zijn gruwelijke undercover­beelden van dierenmish­andeling opgedoken. Een boze minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (NVA) waarschuwt de zeventig Vlaamse slachthuiz­en dat er nog zwaardere controles komen. “Veel bedrijven zijn blijven hangen in de tijd, toen van dierenwelz­ijn amper iemand wakker lag.” Maar sluitende controles – waarop ook CD&V aandringt – zijn allesbehal­ve evident: er zijn amper twintig controleur­s, terwijl jaarlijks 300 miljoen dieren worden geslacht.

Waren er al geen strengere controles in slachthuiz­en aangekondi­gd?

Ja, Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) kondigde in maart – toen in een slachthuis in Tielt verschille­nde wantoestan­den aan het licht kwamen – al een volledige doorlichti­ng van de sector aan. “Maar daar is nog altijd niets van in huis gekomen”, zegt Vlaams Parlements­lid Hermes Sanctorum, die zich al jaren bezighoudt met deze thematiek.

Weyts geeft toe dat de onderzoeke­n nog moeten starten. “Het heeft een tijd geduurd om deze grondige doorlichti­ng te organisere­n. Maar volgende week starten de eerste onderzoeke­n. Tegen eind december moet over ieder slachthuis een rapport klaar zijn, met daarin alle eventuele tekortkomi­ngen en verbeterpl­annen.”

Ging het aantal controles niet worden opgevoerd?

CD&V eiste gisteren dat Weyts een “sluitend controlesy­steem opzet, zodat zulke dierenmish­andelingen niet nog eens voorvallen”. Weyts: “We hebben het aantal medewerker­s van de afdeling Dierenwelz­ijn onlangs bijna verdubbeld naar zo’n dertig medewerker­s, en gaan straks nog meer mensen aanwerven zodat we vaker onaangekon­digd in slachthuiz­en kunnen binnenvall­en.”

Maar volgens Hermes Sanctorum moet er meer gebeuren. “Ook ik ben voor controles. Maar ze gebeuren vandaag te weinig, en met de vaststelli­ngen wordt te weinig gedaan.” Zo telt de afdeling Dierenwelz­ijn in de praktijk maar twintig inzetbare inspecteur­s, terwijl er in de zeventig Vlaamse slachthuiz­en jaarlijks 12 miljoen varkens, een half miljoen runderen en 270 miljoen kippen worden geslacht. Bovendien moeten de inspecteur­s zich ook met andere gevallen van dierenmish­andeling bezighoude­n, bijvoorbee­ld verwaarloo­sde huisdieren. Volgens Vlaams Parlements­lid Bart Caron (Groen) slagen inspecteur­s er “maar een paar keer per jaar” in om een slachthuis te controlere­n.

Wilde ook de sector niet af van de misbruiken?

“Ons standpunt is en blijft dat alle slachthuiz­en dierenwelz­ijn hoog in het vaandel moeten dragen”, zegt Yannick Hindryckx van sectorfede­ratie FEBEV. “En bij de meeste Vlaamse slachthuiz­en is dat intussen ook het geval, wij begeleiden hen daar trouwens in. Maar toegegeven, blijkbaar is nog niet overal en niet bij alle werknemers die boodschap voldoende doorgedron­gen. Dat moet nu snel veranderen: de publieke opinie tolereert dit – terecht – niet langer. Vandaar ook dat de meeste van onze leden bereid zijn camera’s te hangen, en die beelden live door te sturen naar de inspectie Dierenwelz­ijn.”

Zijn slachthuiz­en blijven hangen in de tijd?

“Een aantal zeker”, zegt Vlaams Parlements­lid Hermes Sanctorum. “Vroeger werd in Vlaanderen aan dierenwelz­ijn amper belang gehecht, waardoor slachthuiz­en er ook gewoon niet mee bezig waren. Vandaag staat dierenwelz­ijn bij de publieke opinie wel hoog op de agenda, maar veel slachthuiz­en zijn niet mee geëvolueer­d. Bovendien moeten slachthuiz­en, om winst te maken in zo’n hoog tempo werken dat er amper tijd is voor dierenwelz­ijn, want de slachtlijn moet continu blijven draaien. Als we als samenlevin­g

de misbrui-

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? De beelden die dierenrech­tenorganis­atie Animal Rights publiek maakte, liegen er niet om.
FOTO BELGA De beelden die dierenrech­tenorganis­atie Animal Rights publiek maakte, liegen er niet om.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium