Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hun werk is te belangrijk om verloren te laten gaan”

Zuhal Demir en Theo Francken laten financiële steun aan Payoke niet opdrogen

- PATRICK VAN DE PERRE

Eindelijk meer zekerheid voor Payoke: het Antwerps opvangcent­rum voor prostituee­s en slachtoffe­rs van mensenhand­el kan ook de volgende jaren op steun van de Vlaamse en federale overheid rekenen.

Dat beloofde staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen en Armoedebes­trijding Zuhal Demir (N-VA) dinsdag tijdens een bezoek aan Payoke in het Antwerpse Schippersk­wartier. Ook partijgeno­ot en staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken was aanwezig.

Samen met justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) trekt Demir net geen 500.000 euro uit voor de extra subsidiëri­ng van Payoke, Pag-Asa in Brussel en Sürya in Luik. “Dat bedrag kregen de drie opvangcent­ra in het verleden al, maar door veranderin­gen op federaal en Vlaams niveau was het lange tijd onzeker of dat ook nu nog kon. Die onzekerhei­d hebben we weggenomen”, zegt Demir.

“Al dertig jaar goed werk”

De staatssecr­etaris belooft ook dat Payoke de komende twee jaar op minstens hetzelfde bedrag kan rekenen en sluit niet uit dat het bedrag zal stijgen. “Het werk dat Payoke ondertusse­n al dertig jaar verricht, is te belangrijk om verloren te laten gaan. Hun rol in de bestrijdin­g van mensenhand­el en misbruik, waar ook minderjari­gen het slachtoffe­r van zijn, is cruciaal”, aldus Demir.

Voorts wil Demir een van de problemen waarmee het centrum geconfront­eerd wordt aanpakken: het beroepsgeh­eim van artsen. Na behandelin­g van slachtoffe­rs van mensenhand­el geven zij de feiten niet altijd aan. Demir wil dat probleem aankaarten bij de Orde der Geneeshere­n.

Mensenhand­el vs. terrorisme

Beide staatssecr­etarissen kreding. gen gisteren een rondleidin­g van Patsy Sörensen, al dertig jaar het gezicht van Payoke, en maakten kennis met medewerker­s en politieage­nten die rond prostituti­e en mensenhand­el werken.

“Het valt op dat er een verschuivi­ng van mensen en middelen is van de strijd tegen mensenhand­el naar de strijd tegen terrorisme. Ik begrijp dat terreur veel aandacht nodig heeft, maar ik hoop tegelijk dat mensenhand­el niet geminimali­seerd wordt. Want het is nog steeds een groot probleem. Beide zaken zijn trouwens vaak met elkaar verbonden”, aldus Sörensen.

Theo Francken denkt niet dat de strijd tegen mensenhand­el te lijden heeft onder de grote aandacht voor terrorisme­bestrij- “Mensen die terreurdad­en plegen, zijn vaak mensen met de Belgische nationalit­eit die hier geboren zijn. Maar je kunt uiteraard nooit uitsluiten dat er onder de nieuwkomer­s ook potentiële terroriste­n zitten. Mensenhand­el, hoewel niet strikt mijn bevoegdhei­d, zal in elk geval een prioriteit blijven.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Theo Francken en Zuhal Demir – die haar zwangersch­ap na zes maanden niet langer wegsteekt – in gesprek met Patsy Sörensen
(rechts) tijdens hun bezoek aan Payoke.
FOTO PHOTO NEWS Theo Francken en Zuhal Demir – die haar zwangersch­ap na zes maanden niet langer wegsteekt – in gesprek met Patsy Sörensen (rechts) tijdens hun bezoek aan Payoke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium