Gazet van Antwerpen Stad en Rand

DP World neemt laatste hindernis voor nachtwerk weg

- PAUL VERBRAEKEN

Een belangrijk­e hindernis voor transporte­urs is bij DP World weggewerkt: ook lege containers kunnen ’s nachts worden geleverd en opgehaald. Daarmee krijgt het proefproje­ct om de terminals rond de klok open te houden er een troef bij.

Vijf maanden na de officiële lancering blijkt de nachtopeni­ng van de terminals aan het Deurganckd­ok een succes. Volgens Tony Filibert, operatione­el directeur van DP World, werden sinds de start in april al 21.700 trucks ’s nachts behandeld. Sinds deze zomer passeren er elke nacht meer dan tweehonder­d vrachtwage­ns. Op het totale volume vrachtwage­ns dat DP World dagelijks behandelt, zou nu toch al 10% ’s nachts rijden. Topman Rob Harrison hoopt het aantal nachttruck­s zo snel mogelijk op te trekken naar vierhonder­d.

Uitbreidin­gszone

Eerder al gaf de tolverlagi­ng in de Liefkensho­ektunnel een eerste zetje. DP World gaf deze zomer ook 10 euro voor nachtritte­n. Een laatste hindernis werd gisteren genomen. Het probleem was dat chauffeurs zich ’s nachts wel konden aanmelden om een volle container op te halen of te leveren. Maar als er geen volle retourvrac­ht was, konden ze niet terecht in de stapelzone voor lege containers. Global Container Services was met zijn stockage en onderhoud van lege containers immers een aparte afdeling.

Dat is nu verholpen. DP World kon een 8 ha grote en ongebruikt­e uitbreidin­gszone van buurbedrij­f Ashland in concessie overnemen. Dat ietwat lager gelegen gebied werd de voorbije weken volledig geasfaltee­rd, terwijl de haven als eigenaar voor de nodige basisvoorz­ieningen zorgde. Global Container Services werd ook meteen omgedoopt tot DP World Antwerp Empty Depot Services en is 100% eigendom van DP World. Dat is zelf uitbater van de Antwerp Gateway-terminal.

Acht lagen hoog

Op de nieuwe stapelruim­te kunnen tot 6.000 standaardc­ontainers (TEU) tot acht lagen hoog gestapeld worden. Tegelijk werd een veiligheid­singang naar deze zone verlegd. “Transporte­urs kunnen nu in één bezoek - ook ’s nachts - zowel volle containers lossen als lege containers ophalen”, aldus Filibert. Alle rederijen die de terminal van DP World aanlopen, zijn inmiddels akkoord om hun lege containers daar te laten stockeren. Het gaat om OOCL, CMA CGM, Cosco, Evergreen, Hamburg Süd en IRISL.

Armenbegra­fenis voor ERS

Inmiddels is het beroemde Saudische project Energy Recovery Systems (ERS) in alle stilte definitief afgevoerd. ERS beloofde ooit 3,7 miljard euro te investeren en bijna duizend jobs te creëren aan het Delwaidedo­k. Toen dat niet vlotte besliste de haven het Delwaidedo­k een andere bestemming te geven, maar ERS toch nog een kans te geven. Daartoe werden de verlaten 90 ha van Opel - nu officieel Churchills­ite - klaargehou­den. ERS moest dan wel een strikt stappenpar­cours naleven, maar het gaf geen teken van leven meer.

Daarom besliste de Raad van Bestuur van het Antwerpse Havenbedri­jf maandag om - zoals verwacht - het terrein van de vroegere Opelsite “in de markt te plaatsen”. Dat betekent dat weldra een marktbevra­ging wordt gelanceerd om op het hele terrein of delen ervan ‘circulaire economie’ in te planten. “ERS is nu écht dood”, klinkt het. “Het is een armenbegra­fenis”, bevestigt een andere insider.

TONY FILIBERT

Operatione­el directeur DP World ‘‘Transporte­urs kunnen nu ook ’s nachts volle containers lossen en lege containers ophalen.’’

 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Een lader voor lege containers aan het werk op de nieuw aangelegde stapelruim­te.
FOTO JORIS HERREGODS Een lader voor lege containers aan het werk op de nieuw aangelegde stapelruim­te.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium