Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De pitbull van Poetin

Natalia Poklonskay­a waakt over het Grote Rusland

- PETER MIJLEMANS

Als de naam Natalia Poklonskay­a valt, dan spitst Rusland de oren. Maandag viel haar naam opnieuw, toen de première van de film

‘Matilda’ over de minnares van de laatste tsaar in Moskou werd geschrapt na bedreiging­en. Poklonskay­a, een protegé van president Poetin, heeft de heilige oorlog verklaard aan iedereen die het beeld van het Grote Rusland en de heilige Nicolaas II zou kunnen besmeuren.

Technische problemen, zo luidde

b de officiële reden waarom de première van de film Matilda werd geschrapt. In werkelijkh­eid was de afgelastin­g het gevolg van bedreiging­en. De obscure organisati­e Christelij­ke Staat-Heilig Rusland had honderden brieven gestuurd naar de bioscopen. Als Matilda vertoond werd, was brandstich­ting niet uitgeslote­n. Fanatieke Russisch-orthodoxen zien de film als blasfemie, want Nicolaas II is in 2000 heilig verklaard.

Molotovcoc­ktails

Het politieke uithangbor­d van het protest is parlements­lid Natalia Poklonskay­a (37). Toen de opnames nog aan de gang waren, vroeg ze de openbare aanklager in Moskou de film te verbieden. Haar standpunt is simpel: “Van heiligen blijf je af.”

Haar vraag om een verbod werd niet ingewillig­d, dus werd de druk op een andere manier opgevoerd; de filmset werd met molotovcoc­ktails bestookt. Het Kremlin veroordeel­de de aanslag, maar een officieel onderzoek werd snel weer gestopt. Ook Christelij­ke StaatHeili­g Rusland ging vrijuit. Zelf wilde het niets illegaals doen, de brieven waren een waarschuwi­ng. Je weet maar nooit dat iemand anders het recht in eigen handen neemt, was voldoende als uitleg. De kans is nu klein dat de film ooit nog in Rusland wordt vertoond, maar volgens Poklonskay­a is er geen sprake van censuur. “Artistieke vrijheid mag de rechten van individuen niet in de weg staan.”

IJzeren Prinses

Poklonskay­a is de rijzende ster van de Russische politiek. In amper drie jaar schoot ze als een komeet de hoogte in, gelanceerd door president Poetin. Na de annexatie van de Krim in 2014 werd ze er benoemd tot procureur-generaal. Haar reputatie bezorgde ze de bijnaam De IJzeren Prinses van de Krim. Het was voor de juriste slechts een opstapje naar de hoogste regionen van de Russische politiek. In 2016 werd ze Russisch staatsburg­er en sloot ze zich aan bij Verenigd Rusland, de partij van de president, om met succes een gooi te doen naar een zetel in de Doema. Daar werd ze onmiddelli­jk aangesteld als hoofd van de commissie Veiligheid en Corruptieb­estrijding.

Als een pitbull waakt Natalia Poklonskay­a over het imago van het Grote Rusland. Net als Poetin is ze niet tuk op buitenland­se ngo’s. Ze kruiste de degens met Transparan­cy Internatio­nal, dat wereldwijd corruptie bestrijdt. Ze verdenkt hen ervan zelf corrupt te zijn. “Als je alleen maar heel hard roept over corruptie heb je meestal iets te verbergen”, was de simpele uitleg. Poklonskay­a is ook een fervent tegenstand­er van de huidige Oekraiense regering, dat “Westerse complot” van “duivels die uit hun as zijn gekropen”.

Diepreligi­eus

Haar familiale achtergron­d past perfect in het fundament waarop de president het beeld van het Grote Rusland heeft gebouwd: de triomf in de Tweede Wereldoorl­og, na het leed dat Rusland moest doorstaan. Haar beide grootvader­s en een van haar grootmoede­rs werden door de nazi’s gedood. Ook de bolsjewist­ische revolutie van 100 jaar geleden – die Poetin een tragedie noemde – spuwt ze uit. Begin deze zomer zorgde ze nog voor ophef door Lenin en Hitler op één lijn te zetten als “de monsters van de vorige eeuw”. Stalin, die nazi-Duitsland had verslagen, past net als voor Poetin niet in het rijtje massamoord­enaars.

Poklonskay­a is uiterst nationalis­tisch en diepreligi­eus. De president soigneert zijn banden met de machtige Russisch-orthodoxe kerk goed. Ze hebben een gezamenlij­k streefdoel, de Russische waarden beschermen tegen het perverse Westen. Die gezamenlij­ke greep op wat kan en niet is groot. Een voorstelli­ng over het leven van Rudolf Noerjev werd verboden, omdat het Russische balleticoo­n te duidelijk homofiel was. De regisseur werd aangeklaag­d wegens misbruik van

overheidss­ubsidies. Eind vorig jaar werd een opvoering van Jesus Christ Superstar verboden na betogingen. Een moderne adaptatie van een opera van Wagner werd geschrapt omdat die “de beeltenis van Christus onteerde”. De regisseur werd ontslagen en vervolgd.

Sekssymboo­l

Poetin heeft ook een zwak voor het uiterlijk. Met haar blonde haren en blauwe ogen is Poklonskay­a uitgegroei­d tot het sekssymboo­l van Rusland. Een YouTube-filmpje ten tijde van haar eerste persconfer­entie als procureur-generaal werd 1,5 miljoen keer bekeken. En 300.000 keer in Japan, ondanks het ontbreken van een vertaling. Er is een mangastrip over haar verschenen, een game over haar gemaakt en er zijn liedjes over haar geschreven.

In Rusland wordt gefluister­d dat Poklonskay­a zich klaarmaakt om deel te nemen aan de volgende presidenti­ële verkiezing­en. Niet om Poetin te onttronen, maar om zich alvast warm te lopen. Haar politieke blitzcarri­ère is ook Forbes niet ontgaan, dat haar in de lijst van meest beloftevol­le jonge internatio­nale politici zette.

Ze viel tot nu maar twee keer uit haar rol. Zelfs voor de Russisch-orthodoxe kerk werd haar fanatieke geloof even te dol, toen ze beweerde dat ze een buste van Nicolaas II had zien wenen. En toen uitlekte dat ze gelogen had over het feit dat ze getrouwd was. Omdat het botste met haar conservati­eve imago, verborg ze dat ze een gescheiden, alleenstaa­nde moeder was. Al zag ze zelf een andere reden. “Ik heb de scheiding verzwegen omdat ik anders bedolven zou worden onder de aanzoeken.”

 ?? FOTO SPUTNIK ?? Natalia Poklonskay­a, de rijzende ster van de Russische politiek.
FOTO SPUTNIK Natalia Poklonskay­a, de rijzende ster van de Russische politiek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium