Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Protest tegen bomenkap te laat volgens rechter

District mag kastanjela­ren in Charlottal­ei omhakken, maar actiegroep geeft nog niet op

- ANDREAS ROTTY

Aan de lang aanslepend­e zaak rond de bomen op de Charlottal­ei lijkt een einde te komen. De kortgeding­rechter heeft gisteren beslist dat het buurtcomit­é de zaak te laat heeft aangekaart. Het district Antwerpen mag overgaan tot de kap van de 54 kastanjela­ren. Al wil de vzw Straatego toch nog proberen om de werkzaamhe­den te verhindere­n.

Op vrijdag 25 augustus, de dag voor de bomen gekapt zouden worden, stapte het buurtcomit­é van de Charlottal­ei naar de kortgeding­rechter. Die stelde de kap uit om alle argumenten beter te kunnen bekijken.

De kortgeding­rechter velde gisteren zijn vonnis. Daarin maakt hij duidelijk dat de buurtbewon­ers de kans op verzet bij de Raad van State en de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen hebben laten liggen. Twee instanties die erop gericht zijn dat soort klachten te behandelen. Met andere woorden: ze hebben te laat gereageerd op een dossier dat meer dan een jaar bekend was. Het district mag de bomen dus rooien.

Daarover gaf het bomencomit­é al eerder zijn mening. Het argumentee­rt dat het nooit echt op de hoogte was van de echte gezondheid­stoestand van de bomen. “Als het district ons iets voorhoudt als de absolute waarheid (dat de bomen oud en

ziek zijn, red.), geloven wij dat als burgers”, klonk het eerder. Het was pas later dat het comité inlichting­en inwon bij een eigen bomenexper­t.

Planning nog niet duidelijk

Wanneer de kap zal plaatsvind­en is nog niet duidelijk. “We zijn bezig met het plannen van de werkzaamhe­den”, zegt districtsv­oorzitter Paul Cordy (N-VA). “We kunnen uiteraard niet zonder meer beginnen aan de kap. Er zijn technische aspecten om rekening mee te houden, we moeten duidelijk met de politie afspreken en de straat moet worden leeggemaak­t.” Vorige keer was gepland dat de kap na één weekend rond zou zijn. Het zou dus kunnen dat de Charlottal­ei komend weekend haar kastanjela­ren verliest.

Laatste strohalm

Als laatste verzetsdaa­d probeert de vzw Straatego, gelinkt aan de actiegroep stRatengen­eraal, de milieustak­ingswet te gebruiken. Die laat toe werkzaamhe­den te verhindere­n of stop te zetten die het milieu schaden. Dat zou de ultieme strohalm voor de tegenstand­ers van de kap kunnen vormen, maar het zal niet erg makkelijk zijn. “Misschien kan het nog een aantal bomen redden”, vertelt Bjorn Cloots, de advocaat van Straatego. “Maar als het district snel begint met de kap, kunnen we er niets meer tegen doen.”

BJORN CLOOTS Advocaat van actiegroep Straatego “Als het district snel begint met de kap, kunnen we er niets meer tegen doen.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? In de Charlottal­ei, vlak bij het Stadspark, staan 54 kastanjebo­men. Die mogen van de rechter nu gekapt worden voor de heraanleg van de straat.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS In de Charlottal­ei, vlak bij het Stadspark, staan 54 kastanjebo­men. Die mogen van de rechter nu gekapt worden voor de heraanleg van de straat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium