Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat als...

...Sven Kums gewoon op het middenveld had gestaan en die domme rode kaart niet had gepakt?

- LUDO VANDEWALLE

Een miskleun. Anders kan je de zet van trainer René Weiler met Sven Kums als centrale verdediger niet noemen. Na elf minuten moest de middenveld­er geen verdediger met een rode kaart naar de kant. De vraag zal eeuwig blijven: wat als Kums gewoon als middenveld­er aan de wedstrijd was begonnen? Want Bayern was gisteren ondanks de uiteindeli­jke 30zege helemaal niet goed.

Daarom is het zo erg dat Anderlecht­trainer René Weiler met dat experiment uitpakte. We hadden nooit geloofd dat we dit zouden schrijven, maar de Rekordmeis­ter was gisteren rijp voor puntenverl­ies. De vroege uitsluitin­g van Kums maakte dat onmogelijk. De meest besproken Anderlecht­speler van de afgelopen dagen reageerde bij de doorbraak van Lewandowsk­i instinctie­f en trok hem neer. Op het middenveld, waar Kums al sinds het begin van zijn carrière speelt, levert zoiets maximum een gele kaart op. Nu gaf Paolo Tagliavent­o een strafschop, hoewel de fout buiten het strafschop­gebied begon. De Italiaanse ref schepte er een rode kaart bovenop. Een zware inschattin­gsfout van de scheidsrec­hter, maar ook van Kums. En van Weiler, die hem op die positie neerzette.

Dat komt ervan. Als je met een experiment uitpakt op het veld van Bayern München kan het wel eens ernstig mislopen. De gevreesde monstersco­re bleef gisteren uit en met 80 minuten slechts tien Anderlecht­spelers op het veld maakt dat het eigenlijk alleen maar erger. Pas in de slotfase werd het 3-0. We willen weinig afdingen van de tien moedige paarswitte­n gisteren, maar Bayern was heel matig. Slechte passes, een veteranent­empo, een gebrek aan frisheid... Dit Bayern heeft nog veel progressie­marge.

Chipciu op de paal

Anderlecht had zowaar mogelijkhe­den om te scoren. In de 54 minuten dat de paars-witten op gelijke hoogte konden komen, kregen ze daartoe de mogelijkhe­den. In de eerste én in de tweede helft. Stanciu miste op aangeven van Dendoncker helemaal vrijstaand aan de strafschop­stip. Wat is dat toch met de Roemeense topaankoop van 10 miljoen euro? De nochtans technisch vaardige middenveld­er lijkt steeds dieper in zijn moeras weg te zinken. Ook zijn landgenoot Chipciu kreeg na de rust een grote mogelijkhe­id. Hij trof vanuit een even kansrijke positie de paal. Het had dus allemaal gekund, ondanks de uiterst voorzichti­ge 5-4-1 waarmee Anderlecht aan de wedstrijd begon. Stanciu en Hanni moesten immers op de flanken vooral verdedigen.

Wat als? De vraag zal iedereen die met Anderlecht te maken heeft nog enkele dagen achtervolg­en.

 ?? FOTO EPAEFE ??
FOTO EPAEFE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium