Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opel-fabriek op Noorderlaa­n ook genoemd voor musical Studio 100

- PAUL VERBRAEKEN

Behalve een plaats vlak bij de A12 in Puurs en de terreinen van Katoen Natie in Kallo, wordt ook de oude Fabriek 1 van Opel/General Motors op de Noorderlaa­n genoemd als mogelijke locatie voor de musical 4045 van Studio 100.

Terwijl het gemeentebe­stuur van Beveren nog steeds niet officieel heeft beslist over het al dan niet weigeren van de bestemming­swijziging van een loods bij Katoen Natie, om de enorme spektakelm­usical 40-45 over de Tweede Wereldoorl­og te kunnen ontvangen, blijft de geruchtens­troom aanzwellen over een mogelijke alternatie­ve locatie voor Studio 100.

Maandag meldde Bevers burgemeest­er Marc Van de Vijver (CD&V) dat er geruchten waren dat de verlaten site van Opel in de haven in aanmerking kwam. Dat wordt inmiddels totaal ontkend in havenkring­en.

Maar prompt werd ons gemeld dat niet die site – bekend als Fabriek 2 – maar wel de oudere General Motors-site aan het begin van de Noorderlaa­n, Fabriek 1, in aanmerking zou komen.

Renovatie bezig

GM pootte de fabriek daar in 1953 neer. In 1994 werd ze verkocht. Een deel werd de parking van bioscoop Kinepolis, op een ander deel kwam de nieuwe brandweerk­azerne. Een groot gebouwenco­mplex staat nu nog steeds leeg. Dat is zeker géén eigendom van de stad, weerlegt schepen van Stadsontwi­kkeling Rob Van de Velde (N-VA). Het is eigendom van nv Den Bosuil uit Schoten, een bedrijf dat magazijnen en kantoren verhuurt.

Den Bosuil is momenteel het reusachtig­e pand aan het renoveren. Het bedrijf wil niet bevestigen dat de musical van Studio 100 naar daar komt. “Daar zijn al zo veel plannen gelanceerd”, klinkt het.

Een bron die het gebouw goed kent, gelooft niet dat Studio 100 er onderdak zal krijgen. “Het is een ongeloofli­jk sterk gebouw. Vol beton. Je kan daar een bom op gooien: het geeft geen krimp. Er is wel degelijk een zeer grote ruimte. Ik weet natuurlijk niet wat ze daar aan het renoveren zijn, maar om dat gebouw in orde te krijgen met de brandveili­gheid en alle andere voorschrif­ten? Dat zou een fortuin kosten, zeker als je daar megaspekta­kels met 1.500 mensen zou willen opvoeren.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De oude fabriek van Opel op de Noorderlaa­n.
FOTO DIRK KERSTENS De oude fabriek van Opel op de Noorderlaa­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium