Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit verhaal móét worden verteld”

-

Sandra Massart, het meisje dat in 2008 heel Vlaanderen verenigde om één miljoen euro in te zamelen tegen de stofwissel­ingsziekte MLD, is in alle stilte overleden. Haar vader vocht jarenlang tegen de farmasecto­r, en slaagde erin om de ziekte van zijn dochter een halt toe te roepen. Maar uiteindeli­jk is een banale longontste­king het meisje fataal geworden. Jan Verheyen wil nu haar leven verfilmen. “Onwaarschi­jnlijk wat die familie heeft meegemaakt. Dit is een verhaal dat moet verteld worden”, zo vindt de succesregi­sseur.

Vijf jaar lang vocht William Massart tegen dokters, wetenschap­pers en vertegenwo­ordigers van de farma-industrie, die zeiden dat er geen hoop was voor zijn dochter. Sandra had MLD: een ziekte waardoor ze langzaam leek te verstenen en binnen de kortste keren zou sterven. Maar de vader uit Temse bleef zoeken, om uiteindeli­jk in februari 2012 in een ziekenhuis in de VS de langverhoo­pte woorden te horen te krijgen: “Sandra is genezen”. Dankzij een experiment­ele stamcelthe­rapie werd de aftakeling gestopt.

Het was een emotioneel moment. “Het is absoluut de hel geweest”, zei hij toen. “Maar wat ik nu voel, is zo sterk: het was het allemaal waard.”

Maar Sandra Massart is nu toch gestorven. “Ze is thuis overleden”, zegt haar vader. Ze stierf op 11 december al, maar haar ouders hielden het nieuws tot nu toe stil. “Haar dood heeft niets met de ziekte te maken. Ze is aan een longontste­king gestorven. Natuurlijk was Sandra zwakker dan andere kinderen, en was ze vaker ziek. Maar een longontste­king, dat kan iedereen overkomen.”

“Ik heb geen spijt van mijn strijd. Als ik opnieuw voor de keuze zou staan, zou ik exact hetzelfde doen”, zegt de vader. “Elke ouder gaat tot het uiterste voor zijn kind. Als vader heb je die morele plicht. Sandra is 15 geworden. We hebben haar nog bijna vijf jaar langer bij ons kunnen houden. Dokters in Leuven zeiden aanvankeli­jk dat ze maar een jaar te leven meer had.”

‘Red Sandra’

Sandra Massart was het meisje dat in december 2008 heel Vlaanderen verenigde. Onder de slagzin ‘Red Sandra’ begonnen de Vlamingen massaal pannenkoek­en te bakken en auto’s te wassen. Slagers zetten spaarpotje­s op hun toonbank, en zelfs prinses Astrid zocht het meisje thuis op.

In geen tijd werd één miljoen euro ingezameld, voor een medicijn dat uiteindeli­jk onbereikba­ar bleek. De producent zette de productie stil, omdat het niet winstgeven­d genoeg bleek.

“Ik heb het beste in de mens gezien, en het slechtste”, zegt Massart. “Het beste, omdat Vlaanderen gul was. En het slechtste, omdat ik plots als een crimineel werd versleten omdat mensen dachten dat ik dat geld in mijn zak had gestoken. Mijn huis werd besmeurd, en mijn banden plat gestoken.”

David tegen Goliath

“Er zijn verhalen, en er zijn verhalen die verteld moeten worden”, zegt Jan Verheyen, die klaar staat om het leven van Sandra te verfilmen. “Als je aan het begin niet ‘Gebaseerd op waargebeur­de feiten’ zou zien staan, dan zou je niet geloven wat die mensen allemaal hebben meegemaakt.”

“Het is het verhaal van David tegen Goliath. Het menselijke aspect staat centraal, maar het gaat breder: ook de macht van de media en de werking van de farmasecto­r komen aan bod. Het gaat bovendien niet over wit versus zwart, de toeschouwe­r weet zich in een oncomforta­bele grijze zone waarin meerdere argumenten steek houden. Ook al staan die haaks op elkaar.”

William Massart heeft beloofd om mee te werken aan de film. Hij heeft al een paar keer met de regisseur samen gezeten. “Ik hoop dat de film het beeld over mij kan bijstellen. Dat de mensen zullen begrijpen wat ik voor mijn dochter heb gedaan. Maar ook dat ze over de farmasecto­r zullen nadenken.”

Ook met Lien Willaert, de vrouw van Verheyen, heeft hij veel gepraat. Want Red Sara – zo zal het hoofdperso­nage heten – wordt de eerste samenwerki­ng tussen Verheyen en zijn vrouw. “Vooral Lien zit aan het scenario te schaven. Het hele project komt er met wederzijds respect. Maar als filmmaker brengt dit een grote verantwoor­delijkheid met zich mee: een waargebeur­d verhaal geeft je een duidelijke richting, maar vraagt ook de nodige omzichtigh­eid om het recht te doen.”

Verheyen nam zopas een eerste horde. De film Red Sara kreeg ontwikkeli­ngssteun van het Vlaams Audiovisue­el Fonds. Toch houdt hij graag een slag om de arm. “Het eerste duwtje in de rug is er, maar er moet nog een smak geld worden gevonden om de film te maken zoals wij die voor ogen hebben. De opnames zullen dus ten vroegste in april 2019 starten.”

 ?? FOTO JIMMY KETS ?? Sandra Massart in juli 2009 met haar ouders.
FOTO JIMMY KETS Sandra Massart in juli 2009 met haar ouders.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium