Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op Cruisecont­rol

-

American Made Van: Doug Liman Met: Tom Cruise 115 min.

Vliegen is voor lijnpiloot Barry Seal wat met de bus rijden is voor een chauffeur van De Lijn, minus de opgekropte verkeersag­ressie. Dus wanneer de CIA hem eind jaren 70 voorstelt om en passant ook wat luchtfoto’s te maken van opstandeli­ngen in El Salvador, zegt hij geen nee. Wanneer de CIA hem weinig later vraagt om wapens af te zetten in Panama, zegt hij geen nee.

En als Pablo Escobar vraagt om een vrachtje cocaïne mee te nemen op de terugweg naar Amerika, zegt hij dat hij anders toch leeg moet vliegen. Als je daar een half miljoen dollar per vlucht voor krijgt? Zo wordt een brave familieman met burn-out een wapen- en drugskoeri­er die op den duur de sportzakke­n vol misdaad- geld niet meer in zijn tuin begraven krijgt zonder te stoten op nóg een sportzak vol misdaadgel­d.

Op zijn best heeft deze waargebeur­de film het subversief aanstekeli­jke effect van

The Wolf of Wall Street. Maar Doug Liman is niet Martin Scorsese en de film mist het tempo en vuur van zijn beste eigen werk, zoals

The Bourne Identity en Edge of Tomorrow. De muziek is onvervalst­e, coole seventiesr­ock, maar de Instagram-filters over de beelden zien er al te vals uit.

Alleen: Tom Cruise is Tom Cruise. Hij is en blijft een superster, in een rol die onvermijde­lijk knipoogt naar Top Gun: zonder zijn charisma en zonnebril was dit hoogstens vatbaar als ‘in flight entertainm­ent’. Maar zoals hij als Barry Seal zegt: “Ik ben niet meer dan de gringo die levert.”

 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium