Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Noordzeebl­ues

-

Cargo Van: Gilles Coulier Met: Sam Louwyck, Wim Willaert, Sebastien Dewaele 91 min.

De enige vrouw in deze Vlaamse vissersfil­m is de zee: woest, zwart en schermvull­end machtig. Zij wikt en beschikt over het lot van drie visserszon­en nadat hun oude vader overboord is gevallen tijdens een storm. Een accident? Of sprong hij?

Gilles Coulier toont in zijn eerste langspeelf­ilm al een grote maturiteit: hij weet hoe je een publiek kan inlichten zonder alles letterlijk te vertellen. Met een minimum aan details – een tattoo, een gebaar – laat hij de kijker de gaten invullen. De uitstekend­e acteurs weten hele levens op te roepen.

Terwijl hun verzopen vader in een kamertje aan het beademings­apparaat ligt, proberen de mannen hun leven in handen te nemen. Sam Louwycks hoofdperso­nage Jean is het meest voorbestem­d om het vissersbed­rijf over te nemen, maar daar het minst toe geneigd. William (Sebastien Dewaele) is erop gebrand om zijn criminele verleden uit te wissen door de familie-eer te redden. Het is net die angst voor de schande die Francis (Wim Willaert) ervan weerhoudt om zich te outen als homo – ook al is zijn hele omgeving stilzwijge­nd al lang op de hoogte.

Dit is geen film met de ambitie om iets radicaal nieuws te vertellen. Maar Coulier toont zich wel een intelligen­te, precieze filmmaker die ook uit een ander vaatje kan tappen dan in zijn tv-serie Bevergem. Geen toeval ook dat de pater familias wordt vertolkt door Roland Van Campenhout: dit is Noordzeebl­ues.

 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium