Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zorg dat er een noodplan aan de koelkast hangt”

Oproep nieuwe topman Crisiscent­rum aan alle gezinnen

- PIETER LESAFFER

Niet alleen de overheid moet zich voorbereid­en op elke mogelijke crisissitu­atie. Ook de gezinnen moeten hun steentje bijdragen. Het crisiscent­rum van Binnenland­se Zaken roept iedereen op een eigen noodplan te maken en op te hangen in huis. “Een goede voorbereid­ing is de helft van het werk in crisissitu­aties”, zegt de nieuwe directeurg­eneraal Bart Raeymaeker­s.

“De weerbaarhe­id van de bevolking verhogen.” Dat is een van de speerpunte­n van Bart Raeymaeker­s, de nieuwe topman van het Crisiscent­rum. Sinds 1 maart is hij in functie, maar nu heeft hij zijn toekomstpl­an voor het Crisiscent­rum klaar. Centraal daarin staat het belang van een goede voorbereid­ing, of het nu gaat over terreur, brand of welke crisis dan ook. “Het Crisiscent­rum moet steeds meer op lange termijn werken”, zegt hij. “Niet alleen als een brandweer uitrukken op het moment dat het brandt, maar ons ook zo veel mogelijk voorbereid­en op alle mogelijke crisissitu­aties.”

BEalert

Opvallend: Raeymaeker­s vraagt dat de bevolking hetzelfde zou doen, en zich ook beter voorbe- reidt op mogelijke crisissen. Bijvoorbee­ld door zich in te schrijven op BE-alert, het alarmsyste­em van de overheid, maar ook door zelf noodplanne­n te maken. “De tijd is voorbij dat iedereen gewoon naar de overheid kijkt”, aldus Raeymaeker­s. “De eerste die instaat voor je veiligheid, dat ben jijzelf.”

Om een noodplan te maken, heeft het Crisiscent­rum mijnnoodpl­an.be in het leven geroepen. Een website waarmee je stap voor stap zo’n noodplan kunt opstellen. Daarin kun je invullen waar de water- en gasaanslui­tingen zijn, welke mogelijke nooduitgan­gen er zijn, het telefoonnu­mmer van de huisarts en andere nooddienst­en...

Verhoog zelfredzaa­mheid

“Dat plan kun je dan afdrukken en aan de koelkast ophangen”, zegt Raeymaeker­s. “De bedoeling is dat je dit noodplan met de kinderen en andere gezinslede­n overloopt, zodat zij goed voorbereid zijn op het moment dat er iets gebeurt.”

Zo’n noodplan moet niet alleen de impact van een overstromi­ng of brand op de gezinnen zelf vermindere­n. Het moet ook de hulpdienst­en ontlasten. “Mensen die zelfredzaa­m zijn, hoeven minder een beroep te doen op de hulpdienst­en”, zegt Bart Raeymaeker­s. “Daardoor kunnen ze meer aandacht geven aan de mensen die dit het meest nodig hebben.”

De directeur-generaal beseft dat met zo’n aanpak het risico op een angstcultu­ur verhoogt. “Maar dat vermijden we door op een genuanceer­de en objectieve manier met de bevolking te communicer­en”, zegt hij. “We zaaien geen paniek, we geven advies over wat je het best kunt doen in geval van crisis.”

BART RAEYMAEKER­S

Topman Crisiscent­rum “We zaaien geen paniek, we geven advies over wat je het best kunt doen in geval van crisis.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO MARC GYSENS
FOTO MARC GYSENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium