Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Suarez moet halfjaar loon aan Anderlecht betalen

Terreurdre­iging geen reden om contract te verbreken: 500.000 euro boete

- BART LAGAE

De terreurdre­iging in ons land was voor Matias Suarez geen geldig motief om in 2016 eenzijdig zijn contract met Anderlecht te verbreken. De wereldvoet­balbond FIFA besliste dat de Argentijns­e exprofvoet­baller van het jaar een schadeverg­oeding van ruim 500.000 euro moet betalen aan Anderlecht. Want Ukkel, waar Suarez ruim acht jaar met zijn gezin woonde, kan bezwaarlij­k als oorlogsgeb­ied worden beschouwd.

“Ik voel me niet meer veilig.” Met die boodschap besloot Matias Suarez in juli 2016 de deur toe te trekken bij Anderlecht. In werkelijkh­eid wilde de Argentijns­e aanvaller na acht seizoenen Anderlecht, geplaagd door blessures, terugkeren naar zijn thuisclub Belgrano. Beide clubs raakten het niet eens over een transferbe­drag, waarop Suarez een advocaat in de arm nam. Die beriep zich op een bijzondere reden om zijn tot 2017 lopende contract te breken: de terreurdre­iging in ons land. Drie maanden voordien waren er bommen ontploft in de vertrekhal van Zaventem en het metrostati­on Maalbeek.

In eerste instantie zette de wereldvoet­balbond FIFA het licht op groen voor de transfer. Suarez tekende voor drie jaar bij Belgrano. Zeer tot ongenoegen van Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck, die meteen juridische stappen aankondigd­e.

Respectloo­s

“Wat me geweldig stoort, is dat je bepaalde jongens gaat halen als ze nog in de favela’s wonen, er miljonairs van maakt en zij je dan uiteindeli­jk zo respectloo­s behandelen”, zei Van Holsbeeck. “Ik vind dat erg. Het minste wat je kan doen, is na je vakantie terug- keren en met het bestuur de zaken bekijken. Maar als je zo doet, zal hij wel zien hoe wij reageren.”

Anderlecht vocht de zaak aan voor de FIFA en die boog zich in september van dit jaar over de kwestie. Een panel van internatio­nale sportjuris­ten kwam tot de conclusie dat de terreurdre­iging in Brussel geen grondige reden voor Suarez was om het contract te verbreken. De rechters wezen erop dat de familie Suarez meer dan acht jaar in ons land woonde. Hun woonplaats, Ukkel, ligt niet in oorlogsgeb­ied.

Suarez wordt veroordeel­d tot het betalen van een schadeverg­oeding van ruim 500.000 euro, wat ongeveer overeenkom­t met een halfjaar van zijn loon. Op zich komt hij daar goedkoop van af omdat Anderlecht aanvankeli­jk een schadeverg­oeding van 4 miljoen euro eiste.

Suarez is niet de eerste Argentijns­e voetballer die wegens terreurdre­iging op een transfer aanstuurt. De aanvallend­e middenveld­er José Sosa ruilde in de zomer van 2016 Besiktas voor AC Milan omdat hij niet meer met

HERMAN VAN HOLSBEECK

Manager Anderlecht “We maken er miljonairs van en dan reageren ze zo.”

zijn gezin in Istanboel wilde wonen. Maar anders dan Suarez ging het bij Sosa om een geldige transfer.

Zowel Suarez als Anderlecht kan tegen de beslissing van de FIFA in beroep gaan voor het Internatio­naal Sporttribu­naal TAS.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? “Ik voel me niet meer veilig”, zei Matias Suarez in 2016. En hij vertrok.
FOTO PHOTO NEWS “Ik voel me niet meer veilig”, zei Matias Suarez in 2016. En hij vertrok.
 ??  ??
 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium