Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Proces Love Parade van start

-

Op 24 juli 2010 brak massale paniek uit in de enige tunnel die toegang gaf tot het festivalte­rrein van de Love Parade in Duisburg. Balans: 21 doden en zeker 652 gewonden. Meer dan zeven jaar later begint vrijdag het proces tegen tien verdachten.

Sowieso is het een succes dat er alsnog een proces gekomen is. Begin april 2016 besloot de rechtbank in Duisburg, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, om niet tot strafrecht­elijke vervolging over te gaan van de zes stadsambte­naren en de vier werknemers van organisato­r Lopavent, die twee jaar eerder nochtans waren aangeklaag­d door het Openbaar Ministerie. De rechtbank verwees naar een gebrek aan bewijzen.

Het Openbaar Ministerie en de advocaten van de slachtoffe­rs tekenden beroep aan, en in april van dit jaar maakte het Oberlandes­gericht van Düsseldorf de beslissing van de rechtbank in Duisburg ongedaan. De tien verdachten zullen zich alsnog moeten verantwoor­den wegens dood door schuld en onopzettel­ijke verwonding­en.

De slachtoffe­rs en de nabestaand­en hebben de organisato­ren van de bewuste Love Parade altijd verweten dat ze in aanloop naar het technofest­ival ernstige planningsf­outen hebben gemaakt. Ze hopen dat daarover tijdens het proces meer duidelijkh­eid komt. Volgens het Oberlandes­gericht verklaart de “ongeschikt­heid” van het in- en uitgangssy­steem voor een groot deel waarom het tot een massale paniek kwam onder de bezoekers.

 ?? FOTO EPA ?? Grote paniek aan de enige ingang die de Love Parade had.
FOTO EPA Grote paniek aan de enige ingang die de Love Parade had.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium