Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De kinderen stellen zelf voor om te gaan opruimen”

- (rvre)

Kristel Verbuyst woont nog maar een paar maanden met haar gezin in Deurne, in de buurt van het Rivierenho­f. Het gezin ruilde Borsbeek in voor Deurne. “Daar was de mentalitei­t anders, iedereen ruimde spontaan op.”

Met haar man en twee kinderen woont Kristel Verbuyst graag in Deurne. “Het was een paar maanden geleden wel wennen voor ons om van een kleine gemeente naar de stad te trekken. De straten zijn hier vaak erg vuil. In Borsbeek stond de gemeente in voor de properheid van de straten en dat lukte best goed. Was het toch vuil, dan ruimde iedereen zijn eigen stukje op. Mijn man en ik zijn erg begaan met de properheid van de straat en wilden graag iets doen om te helpen. Via kennissen hoorde ik over Stadsmaker­s en de straatvrij­willigers, een dag later al hebben we ons aangemeld.”

Dat was zo’n drie weken geleden. “Ondertusse­n trekken we minstens een keer per week een uur of twee met vuilzak in de hand en fluohesje aan door de straten in de buurt. Meestal in het weekend, maar als we in de week een vrij moment hebben, trekken we er ook op uit. De kinderen, een van 5 jaar en een van 10 jaar, gaan dan ook mee en zijn even enthousias­t om op te ruimen. De jongste stelt zelf vaak voor om het fluohesje aan te trekken en te gaan opruimen in de straat.”

Lachgaspat­ronen

Kristel woont bij een doodlopend donker straatje. “Daar ra- pen we heel veel rommel op, vooral lachgaspat­ronen. Verder vinden we ook veel blikjes, zilverpapi­er en zelfs autobanden en vaak hele stukken inboedel, zoals een matras of een televisie. Die zaken melden we dan als sluikstort.”

Met de opruimacti­e hoopt het gezin ook andere buurtbewon­ers te overtuigen om mee te doen. “De opruimacti­e is een goede manier om buren te leren kennen, zeker als je nieuw bent in de wijk. We krijgen veel positieve reacties, al blijft het moeilijk om de andere buren te overtuigen om te helpen. Er wonen ook veel senioren in de buurt en voor hen is het natuurlijk moeilijker om te helpen. Anderen zeggen het te druk te hebben met hobby’s of hobby’s van de kinderen.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Kristel op pad met haar kinderen van 5 en 10 jaar.
FOTO VICTORIANO MORENO Kristel op pad met haar kinderen van 5 en 10 jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium