Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bij Bomans was het nooit lachen, gieren en brullen”

Erik Van Herreweghe prijst Godfried Bomans met stand-uptragedy

-

Schrijver, humorist, mediaman en taalkunste­naar: Godfried Bomans, overleden in 1971, was het allemaal. In de theatermon­oloog Bomans prijst acteur Erik Van Herreweghe vooral de tijdloze literatuur van de Nederlande­r. “Met Bomans was het nooit lachen, gieren en brullen. Daarom noem ik het standuptra­gedy.” Nog tot zondag in Theater Het Klokhuis.

Spreekbeur­ten over Godfried Bomans,

b die waren heel gewoon in de jaren zestig, zowel op Vlaamse als Nederlands­e middelbare scholen. Ook bij Erik Van Herreweghe. “Ik was 15 toen ik Bomans leerde kennen. Nadat ik een voordracht over hem had gehouden, gaf mijn leraar Nederlands me Kopstukken, een van zijn boeken. Daar is mijn interesse écht ontstaan. Ik was meteen gebeten door wat hij schreef en hoe hij het schreef.”

In Nederland werd Bomans, bij het grote publiek vooral bekend van zijn boek Erik of het klein insectenbo­ek, een literaire God. Bij ons haalde hij die status nooit. “Ik denk dat wij, Vlamingen, hem onderschat hebben. Tegelijk was hij in zijn tijd de meest gelezen schrijver van Nederland. Het is dus maar hoe je het bekijkt. Maar zijn teksten zijn universeel, los van waar je woont.”

Gravend in het verleden van Bomans stootte Erik op een opvallende parallel. “Zowel zijn als mijn vader zijn allebei actief geweest in de politiek. Dat is de drijfveer geworden van mijn voorstelli­ng. Die gelijkenis en de manier waarop zijn werk mij heeft beïnvloed, zijn de centrale thema’s. Ik gebruik teksten van Godfried om dat allemaal te verwoorden.”

Van Herreweghe blijft trouw aan het origineel. “Ik ga zijn teksten niet actualiser­en, verre van. Ik ga hem letterlijk citeren, zonder ook maar één woord te veranderen. Ik doe het wel op een eigentijds­e manier, en noem het stand-uptragedy. Het wordt stand-upgewijs gebracht, waardoor het gaat lijken alsof zijn teksten vandaag zijn geschreven. Daarmee bewijs ik de tijdlooshe­id van zijn werk.”

De tragedy in de omschrijvi­ng verwijst naar de kleinmense­lijke tragiek die als een rode draad door zijn boeken liep. “Bomans stond nu eenmaal niet bekend als iemand met wie het lachen, gieren en brullen was. Hij leed aan zwaarmoedi­gheid en was hoegenaamd geen optimistis­ch mens. Zelf zei hij ooit: ‘Humor is het litteken van de wond.’ Hij voerde tragiek hoog in het vaandel, wat zeker niet geleid heeft tot een tragische voorstelli­ng. Er mag en zal ook gelachen worden.”

Helemaal risicoloos is zijn theateravo­ntuur niet, beseft Erik. “De kans is groot dat ik eerst moet uitleggen over wie het precies gaat. Het zal ook een poos duren vooraleer de mensen helemaal mee zijn met datgene waar hij voor stond. De emoties die Godfried in zijn boeken heeft opgeroepen kunnen me daarbij helpen. Die zijn nog altijd herkenbaar. In één adem krijgt het publiek ook een eerlijk verhaal over wie ikzelf ben als mens.”

Eenmaal op dreef greep Bomans tijdens voordachte­n wel eens naar typetjes, die op Youtube nog altijd druk worden bekeken. “Sporadisch zal ik een van die typetjes laten passeren”, verklapt Van Herreweghe. “Zijn versie van Sinterklaa­s, om er maar één te noemen. Er passeren ook beeld- en muziekfrag­menten die het visueel en auditief aantrekkel­ijk maken.”

PETER BRIERS

Bomans, vandaag (14u en 20u), 8/12 en 9/12 (20u) en 10/12 (11u en 15u) in Theater Het Klokhuis, Parochiaan­straat 4, Antwerpen. www.muziekthea­ter.be

 ??  ?? Erik Van Herreweghe: “Ik denk dat wij, Vlamingen, Bomans onderschat hebben.”
FOTO KULTFUNK
Erik Van Herreweghe: “Ik denk dat wij, Vlamingen, Bomans onderschat hebben.” FOTO KULTFUNK
 ??  ?? Godfried Bomans.
FOTO RR
Godfried Bomans. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium