Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een likje ‘street’ doet wonderen

Kunstenaar zoekt Antwerpse gevels om er muurschild­eringen op te zetten

- BRITT PEETERS

JOACHIM LAMBRECHTS

Streetartk­unstenaar ‘‘De reacties bleven maar binnenstro­men. Honderden mensen wilden hun muur laten opfrissen.”

Met zijn herkenbare muurschild­eringen heeft Joachim Lambrechts (31) bekendheid verworven tot in Londen. Hij verhuisde van Lier naar Borgerhout, om er nieuwe gevels te beschilder­en. “Ik wil altijd groter en meer.”

Zes jaar was Joachim toen hij voor

b het eerst graffiti zag. Nu, 25 jaar later, mag hij zich kunstenaar noemen. “Ik begon zoals vele streetartk­unstenaars in het illegale milieu. ’s Nachts ging ik met vrienden muren bespuiten. Ik liep verschille­nde keren tegen de lamp. Sommigen blijven bewust in de illegale scene, omdat ze vinden dat de kunstvorm undergroun­d moet blijven. Maar ik besefte dat het niet mijn ding was, en liet die periode achter mij.”

Ondertusse­n is Joachim fulltime, en legaal bezig met streetart. Naast zijn werk op canvas, is hij voornameli­jk bekend om zijn muurschild­eringen. Joachim werkt steevast met figuren op grote kleurvlakk­en, omlijnd met dikke zwarte contouren. “Ik besefte al snel dat het belangrijk is om een herkenbare stijl te hebben. Het is een competitie­f wereldje. Als je eruit kunt springen op een bepaalde manier, heb je een streepje voor.”

Londen

Heel wat muurschild­eringen in Joachims thuisstad Lier, maar ook al in Antwerpen, Londen, Franse en Duitse steden, zijn van zijn hand. Ook muren aan het station van Berchem, in De Studio en in het Balls & Glory-restaurant in Eindhoven mocht hij onder handen nemen.

Sinds drie jaar is hij een van de huisarties­ten van de Londense galerie Graffiti Street, waar ook de wereldbero­emde Banksy is aangeslote­n. “Via sociale media kwam Grafitti Street bij mij terecht. Ondertusse­n krijg ik aanbieding­en van galerieën over heel Europa.”

Drie maanden geleden verhuisde Joachim van Lier naar Borgerhout, op zoek naar meer gevels. Op Facebook plaatste hij een oproep, met de vraag of mensen een muur door hem wilden laten opfrissen. “De reacties bleven maar binnenstro­men. Honderden mensen waren wild enthousias­t. Dat is de kracht van deze kunstvorm”, vertelt hij. “Een oude, lelijke muur maakt je depressief. Mensen zeggen vaak dat een likje verf wonderen doet, en dat is ook zo. Een mooie muurschild­ering kan een hele buurt doen glimlachen.”

Joachim hoopt dat ooit in elke straat in Borgerhout een kwalitatie­ve muurschild­ering te vinden zal zijn. “Ikzelf zal nooit kunnen stoppen met tekenen. Ik heb een creatiedra­ng. Met mijn ideeën ga ik slapen en sta ik weer op, ik droom er zelfs over. Als ik mijn handen ooit kwijt ben, teken ik wel met mijn tenen.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Joachim bij een van zijn muurschild­eringen, in de Reuzenstra­at in Borgerhout.
FOTO DIRK KERSTENS Joachim bij een van zijn muurschild­eringen, in de Reuzenstra­at in Borgerhout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium