Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opluchting in de Wetstraat

-

Het was erop of eronder voor het Zomerakkoo­rd. Als de Nationale Bank had geoordeeld dat de hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng een put zou slaan in de begroting, dan kon de federale regering helemaal opnieuw beginnen. Maar de Nationale Bank weet het eigenlijk ook niet. De bal ligt nu in het kamp van de regering.

“Opvallend voorzichti­g”, noemt professor economie Gert Peersman (UGent) de studie van de Nationale Bank (NBB). “Ze plakken er zelfs geen totaalbedr­ag op.”

En daar was het net om te doen. Premier Charles Michel (MR) had de Nationale Bank gevraagd uit te rekenen hoeveel de hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng zal kosten. Die móést budgetneut­raal zijn voor CD&V en N-VA. Was dat niet zo, dan stond na de effectenta­ks en het onbelast bijverdien­en ook de derde poot van het Zomerakkoo­rd op losse schroeven en dreigde de boel in elkaar te stuiken.

De Wetstraat stond onder hoogspanni­ng tot de studie van de Nationale Bank in de bus viel. De conclusie was: “We weten het niet”. De NBB ziet pluspunten en minpunten, maar een slotsom

In een “milde bui”

“Het rapport is duidelijk geschreven met de politieke gevoelighe­den in het achterhoof­d”, zegt professor fiscaal recht Michel Maus (VUB). “Het was misschien eerlijker geweest mochten de kosten van de hervorming ook becijferd zijn geweest. De regering heeft vanmorgen wellicht opgelucht ademgehaal­d toen ze het rapport las.”

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), de grote voorvechte­r van de hervorming, is in alle geval tevreden. “De finale beoordelin­g is positief en zet het licht op groen om door te gaan met deze ambitieuze hervorming.” Op de oppositieb­anken vinden ze die invulling heel optimistis­ch. “De Nationale Bank is in een milde bui, maar zelfs dan durft ze niet zeggen dat er geen gat in de begroting is geslagen”, zegt Kamerlid Peter Van Velthoven (Sp.a).

Bijsturen

De bal ligt nu weer in het kamp van de regering. Die heeft alle informatie beschikbaa­r om het Zomerakkoo­rd ook in de details af te kloppen. Hoe sneller, hoe liever, als het van N-VA, Open Vld en MR afhangt, maar CD&V wil de kritiek van de afgelopen weken onder de loep nemen. De Raad van State zag al problemen bij alle drie de grote maatregele­n. De sociale partners vinden het onbelast bijverdien­en ook maar niets. Vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) wil bijsturing­en. “Waarom zijn die adviezen anders gevraagd? We gaan die toch niet in de vuilnisbak kieperen?” De andere regeringsp­artners krijgen het ervan op hun heupen. “We moeten niet bij elke gelegenhei­d eindeloos palaveren”, zei vicepremie­r Alexander De Croo.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Johan Van Overtveldt. kan ze niet geven. En precies zo redt de instelling het Zomerakkoo­rd.
FOTO PHOTO NEWS Johan Van Overtveldt. kan ze niet geven. En precies zo redt de instelling het Zomerakkoo­rd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium