Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steeds meer Nederlands­e werknemers steken de grens over

Met de helft gestegen in vijf jaar tijd

-

Het aantal werknemers dat in Nederland woont maar in Vlaanderen aan de slag is, is in vijf jaar tijd met de helft toegenomen, van 7.168 naar 10.746. “Er zijn de voorbije jaren meer jobs bijgekomen in de grensstree­k in Vlaanderen dan in de grensstree­k in Nederland”, verklaart VDABwoordv­oerster Shaireen Aftab. “We merken ook dat veel mensen tegenwoord­ig eerder geneigd zijn om de grens over te steken dan om in de file te gaan staan op weg naar een grote stad.”

Het aantal Nederlands­e grensarbei­ders in Vlaanderen is in vijf jaar tijd met de helft gestegen. Het gaat om personeel dat in Nederland woont, maar in Vlaanderen werkt. “Mensen steken liever de grens over dan in de file te staan”, zegt VDAB.

Er zijn traditione­el meer Vlamingen die in Nederland werken dan omgekeerd. Een van de redenen waarom het aantal Vlaamse grensarbei­ders in Nederland zo hoog ligt, is dat zes op de tien van die grensarbei­ders eigenlijk Nederlande­rs zijn. Ze zijn naar hier verhuisd, maar hebben wel hun job in Nederland behouden.

In 2011 werkten er zo’n 33.500 Vlaamse grensarbei­ders in Nederland. Vijf jaar later zijn dat er 30.800. Het aantal Nederlande­rs dat in Vlaanderen werkt, maakt de omgekeerde beweging (zie grafiek). Vandaag zijn ze al met 10.800.

“Er zijn in de laatste jaren meer jobs bijgekomen in de grensstree­k in Vlaanderen dan in de grens- streek in Nederland”, zegt Shai- reen Aftab, woordvoers­ter van VDAB. “Uit een studie van Steunpunt Werk blijkt dat het om 21.000 jobs in de Vlaamse grensstree­k gaat in de periode 2010-2014. In dezelfde periode verdwenen er 32.000 jobs in de grensstree­k in Nederland. Daardoor is het aantal Nederlande­rs dat in Vlaanderen werkt flink gestegen.”

“De Nederlande­rs werken hier vooral in de logistieke sector en in de industrie. In Limburg werken ook veel Nederlands­e verkopers. We merken dat veel mensen tegenwoord­ig eerder geneigd zijn om de grens over te steken dan in de file naar een grote stad te gaan staan”, zegt Shaireen Aftab.

Lonen ongeveer gelijk

Tegenwoord­ig groeit het aantal jobs in de Nederlands­e grensregio weer, maar het taboe om in Vlaanderen te werken lijkt helemaal doorbroken. Daar kan Jasper van Beek (34) uit Breda van meespreken. “Ik werk voor het bedrijf AffinIT in Antwerpen. Van daaruit zoek ik geschikte informatic­i die opdrachten bij banken kunnen uitvoeren. Ik heb even in Utrecht gewerkt, maar de route naar die stad

JASPER VAN BEEK

In Antwerpen werkende Nederlande­r “De nettolonen in Nederland zijn doorgaans hoger, maar in Vlaanderen krijg je er sneller extralegal­e voordelen zoals een bedrijfswa­gen of maaltijdch­eques bij.”

is meestal bezaaid met files. Als ik vanuit Breda naar Antwerpen rijd, is het verkeer eerder beperkt. Ik moet namelijk niet over de Antwerpse Ring.”

“Ook de loonversch­illen tussen Nederland en Vlaanderen zijn niet zo groot. De nettolonen in Nederland zijn doorgaans wel hoger, maar in Vlaanderen krijg je er veel sneller een bedrijfswa­gen, een dertiende maand, maaltijdch­eques en andere extralegal­e voordelen bij. Dat compenseer­t.”

Ook Jan Meesters (36) uit Bergen-op-Zoom is onlangs de grens overgestok­en. “Ik werk nu voor het wegenbouwb­edrijf ATF in Zandvliet”, zegt de Nederlande­r. “Mijn vrienden en familie vonden het eerst wat raar dat ik een job in het buitenland had aangenomen, omdat ik niet graag ver weg ga. Maar het is niet omdat ik een grens oversteek, dat ik ver weg ben. In twintig minuten ben ik op mijn werk. Van files heb ik meestal geen last”, zegt Jan Meesters.

Jobbeurzen in Nederland

Zijn bedrijf zoekt zelfs expliciet naar werknemers in Nederland. “Meer dan zeventig van onze 120 werknemers wonen in Nederland”, zegt Koen Van Caesbroeck, woordvoerd­er van ATF in Zandvliet. “Ons bedrijf bevindt zich op twee kilometer van de Nederlands­e grens. In Vlaanderen zijn er geen onderwijsi­nstellinge­n die vakmensen voor de wegenbouw afleveren. In Nederland zijn die er wel. Daarom doen we daar geregeld mee aan jobbeurzen.”

ATF stuit wel op één probleem: een enorme administra­tieve rompslomp. “We hebben iemand voltijds in dienst genomen om praktische zaken te regelen voor inwoners van Nederland die bij ons komen werken”, zegt Koen Van Caesbroeck. “We maken bijvoorbee­ld de aansluitin­g van een Nederlands­e werknemer bij een Belgisch ziekenfond­s in orde en regelen de papieren voor de vakbond. Zeker in het begin was het niet makkelijk om Nederlande­rs de grens te laten oversteken, maar door onze dienstverl­ening kunnen we wel steeds meer mensen over de streep trekken.”

KOEN VAN CAESBROECK Wegenbouwb­edrijf ATF in Zandvliet “We hebben speciaal

iemand voltijds in dienst genomen om praktische zaken te regelen voor inwoners van Nederland die bij ons komen werken.”

 ??  ??
 ?? FOTO PEER DE WIT ?? Jasper van Beek op de landsgrens die hij elke werkdag oversteekt. “Van Breda naar Antwerpen is het verkeer eerder beperkt, naar Utrecht is de route meestal bezaaid met files.”
FOTO PEER DE WIT Jasper van Beek op de landsgrens die hij elke werkdag oversteekt. “Van Breda naar Antwerpen is het verkeer eerder beperkt, naar Utrecht is de route meestal bezaaid met files.”
 ??  ??
 ??  ?? FOTO KOEN FASSEUR
FOTO KOEN FASSEUR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium