Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén handtekeni­ng zet heel Midden-Oosten op scherp

TRUMP ERKENT JERUZALEM ALS HOOFDSTAD VAN ISRAËL

- JESSE VAN REGENMORTE­L

Donald Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël en geeft opdracht de Amerikaans­e ambassade daarheen te verhuizen. Daarmee pookt hij in een heel zere wonde. Zowel Israël als de Palestijne­n maken aanspraak op de Heilige Stad. Trump denkt nog altijd de ultieme vredesdeal te zullen smeden in het MiddenOost­en, de rest van de wereld is ervan overtuigd dat die verder weg is dan ooit.

“Veel presidente­n hebben het beloofd, ik doe het.” Donald Trump stak zijn kin omhoog, snoof en glunderde. Het was een van de grote beloftes van zijn campagne: hij zou Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël en de Amerikaans­e ambassade verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Gisterenav­ond, van achter zijn pupiter in het Witte Huis, maakte hij die belofte waar.

“Al in 1995 heeft het Amerikaans­e Congres voor die erkenning en voor de verhuizing gestemd, maar twintig jaar lang heeft elke president geweigerd om dat besluit uit te voeren. Misschien omdat hen de moed ontbrak”, aldus Trump. Andere lezing: omdat ze het bijzonder onverstand­ig vonden, omdat ze bang waren om de lont te steken aan het kruitvat dat Jeruzalem is. En bij uitbreidin­g het hele Midden-Oosten.

Jeruzalem is een van de gevoeligst­e stukjes grond op aarde. Heilig voor Joden, moslims én christenen. Zowel Israëli’s als Palestijne­n zien de stad als hun hoofdstad. In 1947 werd ze door de Verenigde Naties opgedeeld in een Joods en een Arabisch gedeelte. Na de oorlog van 1967 annexeerde Israël ook Oost-Jeruzalem en verkondigd­e het dat Jeruzalem “de eeuwige en ondeelbare hoofdstad van Israël is”. De internatio­nale gemeenscha­p erkent die claim over de gehele stad niet. Daarom is er ook geen enkele ambassade in Jeruzalem gevestigd.

Maar binnenkort wel. “Ik geef onmiddelli­jk de opdracht aan architecte­n en ingenieurs om eraan te beginnen”, zei Trump gisteren. De Amerikanen moeten ook nog een locatie zoeken. Verwacht wordt dat de nieuwe ambassade er over drie à vier jaar zal staan. “Deze beslissing is niet meer of minder dan een erkenning van de realiteit”, zei Trump. “Jeruzalem is de zetel van de Israëlisch­e overheid en de aloude hoofdstad van het Joodse volk.”

Dagen van woede

“Internatio­naalrechte­lijk is dat een bijzonder zwak argument”, zegt Brigitte Herremans van Broederlij­k Delen, gespeciali­seerd in het Israëlisch-Palestijns conflict. “Maar het is wel een gevaarlijk precedent, omdat Trump een illegale annexatie erkent.”

Frans Bouwen (79), een Vlaamse pater die al 48 jaar in het hart van Jeruzalem woont, noemt de beslissing van Trump “onwijs en onvoorzich­tig”. “Dit maakt alle toekomstpe­rspectieve­n kapot. Van een tweestaten­oplossing voor Israël en Palestina blijft niks over. Ik woon in het moslimkwar­tier, in een van de gevoeligst­e plaatsen van de stad. De mensen hier zijn verontwaar­digd en bang voor de gevolgen. En ik vrees voor geweld. Ik blijf voor de zekerheid maar binnen.”

Palestijns­e leiders riepen al op tot “dagen van woede”, en gisteren was het op meerdere plekken in de Palestijns­e gebieden onrustig.

Incompeten­tie

Heel anders, uiteraard, was de reactie van de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu. Die noemde de beslissing van Trump een “historisch­e mijlpaal”. Hij deed dat middels een vooraf opgenomen videoboods­chap. Trump had hem immers al opgebeld om hem op de hoogte te brengen van zijn plannen. De Amerikaans­e president deed dat met iedereen die iets betekent in het MiddenOost­en. Netanyahu was wel de enige die danste van plezier.

Trump sprak met de Jordaanse koning Abdullah, met de Saudische koning Salman en de Palestijns­e president Mahmoud Abbas. Die laatste waarschuwd­e Trump dat zijn beslissing kan leiden tot “oorlog zonder einde”. Turkije dreigt alle relaties met Israël op te zeggen, Iran noemt het besluit “een teken van incompeten­tie”. Zowel de paus als China en Rusland waarschuwe­n voor het oplaaien van conflicten. De VN benadrukke­n, net als de Britten, Fransen en Duitsers, dat de kwestie Jeruzalem uitgeklaar­d moet worden in onderhande­lingen tussen Israëli’s en Palestijne­n zelf.

“We vrezen dat deze demarche de regio in lichterlaa­ie zet”, zegt onze minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders. En ja, aanhangers van zowel IS als Al Qaeda dreigden gisteren meteen met aanslagen.

 ?? FOTO'S AP ??
FOTO'S AP
 ?? FOTO'S AFP ?? In de Gazastrook trokken gisterenav­ond al meteen woedende Palestijne­n de straat op. Ze zien Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israëlals een oorlogsver­klaring.
FOTO'S AFP In de Gazastrook trokken gisterenav­ond al meteen woedende Palestijne­n de straat op. Ze zien Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israëlals een oorlogsver­klaring.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium