Gazet van Antwerpen Stad en Rand

NVA: “Vlaamse huisarts moet veel harder werken dan Waalse”

Volgens N-VA meer dokters en meer onnodige onderzoeke­n in Wallonië

- DIRK HENDRIKX

België telt in totaal twaalfduiz­end huisartsen, maar de verdeling is ongelijk. Er zijn in verhouding meer Waalse huisartsen dan Vlaamse, en zij hebben gemiddeld 812 patiënten tegenover 915 patiënten aan Vlaamse kant. “Dat werkt overconsum­ptie in de hand”, zegt Yoleen Van Camp (NVA).

De cijfers werden verstrekt door minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) op vraag van Yoleen Van Camp, N-VA-Kamerlid uit Herentals.

Gemiddeld zijn er in Wallonië 1,23 huisartsen per duizend inwoners, in Vlaanderen 1,09. “Daardoor moeten de Vlaamse dokters zich gemiddeld over honderd patiënten meer buigen en moeten ze dus meer uren kloppen”, zegt Yoleen Van Camp. “De Vlaamse huisarts moet dus niet alleen harder werken, de situatie werkt ook medische overconsum­ptie in de hand. Zo zullen de Waalse huisartsen sneller onnodige onderzoeke­n doen.”

Dat Franstalig­e dokters mogelijk meer voorschrij­ven en meer onderzoeke­n, kan ook wel samenhange­n met een gemiddeld minder goede gezondheid. Volgens een berekening

van het Vlaams & Neutraal Ziekenfond­s bedroeg de gemiddelde medische uitgave voor een Vlaming in 2016 84 euro minzaam der dan voor een Waal – 2.188 euro tegenover 2.272 euro. Het verschil was in totaal 72 miljoen euro.

Toelatings­proef

Dat er meer Waalse huisartsen zijn, komt volgens Yoleen Van Camp omdat er pas dit jaar voor het eerst een toelatings­proef voor geneeskund­e is georganise­erd aan Franstalig­e kant. “In Vlaanderen doen we dat al sinds 1998. Zo kunnen we het aantal artsen dat afstudeert enigszins sturen”, zegt Van Camp. “De Franstalig­e politici hebben dat altijd tegengehou­den. Nu er onder druk van ons eindelijk zo’n proef is geweest in september, is er tegen het systeem toch weer een procedure ingespanne­n vanuit de Franstalig­e gemeenscha­psregering, waardoor alles nog onzeker blijft.”

De Vlaamse huisarts is gemiddeld genomen ook socialer dan zijn Waalse collega, stelt Van Camp. “Zo’n 89% aan Vlaamse kant is geconventi­oneerd, wat wil zeggen dat ze niet méér aanrekenen voor consultati­es dan het wettelijk vastgelegd­e maximum. Huisartsen die zich niet convention­eren kunnen onbeperkte extra’s vragen. Van de Waalse huisartsen is 82% geconventi­oneerd, in Brussel is dat slechts 69%.”

Waal sneller naar

ziekenhuis

De Kalmthouts­e huisarts Roel Van Giel, die voorzitter

is van de Vlaamse huisartsen­vereniging Domus Medica, met 2.800 leden, beaamt dat de toelatings­proef een moei- verhaal is aan Franstalig­e kant. “Maar dat er zo veel huisartsen zijn, verbaast me. Franstalig­e studenten kiezen vaker voor specialisa­ties. Daar zijn we in Vlaanderen een stuk strikter in. Waalse patiënten gaan ook sneller naar ziekenhuiz­en of specialist­en, in plaats van eerst de huisarts te raadplegen. Maar ik hoor ook dat in sommige streken, zoals in Luxemburg, er juist te weinig artsen zijn en dat ze daar de grootste moeite hebben om hun wachtdiens­ten georganise­erd te krijgen.”

Volgens Roel Van Giel hebben artsen gemiddeld zo’n 1.100 patiënten. “Daar gaan wij van uit, voor iemand die voltijds werkt. Honderd meer of minder hoeft dan niet noodzakeli­jk zo’n verschil te maken.”

YOLEEN VAN CAMP

NVAKamerli­d “De Vlaamse huisarts moet zich over honderd patiënten meer buigen en moet dus meer uren kloppen.”

 ??  ?? FOTO MIA UYDENS
FOTO MIA UYDENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium