Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Topfunctie voor Catherine De Bolle: baas van EUpolitie

Ooit te klein voor rijkswacht, nu grote politiebaa­s van Europa

- MARC KLIFMAN

Commissari­sgeneraal Catherine De Bolle is gisteren verkozen tot nieuwe directeur van Europol. Ze krijgt er de leiding over 1.100 agenten. “Ik was geëmotione­erd toen de beslissing is bekendgema­akt”, reageert ze. “Hier had ik op gehoopt.”

Ooit was ze met haar 1,64 meter nog te klein om deel te nemen aan de selectiepr­ocedures voor de rijkswacht. Pas toen de regels versoepeld­en, kon ze zich opwerken bij de politie. Van plaatselij­k commissari­s schopte ze het in korte tijd tot baas van de federale politie en nu zelfs tot directeur van Europol, het samenwerki­ngsverband van Europese politiedie­nsten. Een absolute topfunctie. “Ik ben zéér blij”, reageerde ze gisteravon­d. “Natuurlijk had ik daarop gehoopt. Dit is een enorme kans voor mezelf en voor ons land, die ik graag met beide handen grijp.”

Europol is verantwoor­delijk voor de uitwisseli­ng van informatie tussen de politiedie­nsten van alle EU-lidstaten om gecoördine­erd de strijd aan te gaan tegen internatio­nale misdaad en terrorisme. Na lange, spannende onderhande­lingen kwam De Bolle als winnaar uit de bus van een uitgebreid­e selectiepr­ocedure. Ze haalde het van de Tsjechisch­e tegenkandi­daat en krijgt daardoor vanaf volgend jaar bij Europol de leiding over zo’n 1.100 agenten. “Nu bij de federale politie zijn dat er zo’n 12.000”, reageert De Bolle. “Het zullen er dus minder zijn, maar de uitdaging zal erin bestaan om al die mensen van verschille­nde landen te laten samenwerke­n voor een veiliger Europa. Het is vandaag nog wat vroeg om uit de doeken te doen wat ik concreet wil bereiken, maar het is zeer belangrijk dat de politieage­nten op het terrein sterker worden gemaakt en meer steun krijgen.”

Regering opgelucht

Uit politieke hoek kreeg De Bolle alle lof voor haar promotie. “Ze is de juiste vrouw op de juiste plaats. Haar verkiezing is een erkenning van de inzet en het profession­alisme van onze politie”, verklaarde premier Charles Michel (MR).

De Bolle, getrouwd en moeder van drie kinderen, gaat de Europese politiedie­nsten vanaf volgend jaar aansturen vanuit de hoofdkanto­ren van Europol in het Nederlands­e Den Haag. Wie haar vervangt, is nog niet duidelijk.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Catherine De Bolle haalde het van een Tsjechisch­e kandidaat.
FOTO BELGA Catherine De Bolle haalde het van een Tsjechisch­e kandidaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium