Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Premier May ontsnapt aan zelfmoorda­anslag

- (cel)

De man die een aanslag plande tegen de Britse premier Theresa May, wilde een zelfmoorda­anslag plegen in haar ambtswonin­g. Hij werd opgepakt met de bommen op zak.

Agenten plukten de bommenlegg­er én een kompaan al op 28 november in alle discretie van straat in Londen. Tot gisteren werd hun arrestatie geheim gehouden. Eerst werd Naa’imur Zakariyah Rahman (20) opgepakt. De man, een Britse moslim uit Bangladesh, had een tas bij zich met twee zelfgemaak­te bommen in. “Die explosieve­n moesten voor afleiding zorgen”, zei openbaar aanklager Mark Caroll gisteren. “Rahman wilde de bommen tot ontploffin­g brengen aan de hekken van Downing Street. Hij wilde van de chaos gebruikmak­en om de ambtswonin­g binnen te dringen. Het was zijn bedoeling om de Britse premier te doden.”

Banden met IS

Het plan werd verijdeld door een operatie van de Britse geheime dienst MI5, Scotland Yard, én de politie van Birmingham. In die stad, op zo’n 200 kilometer van Londen, werd vorige week Mohammed Aqib Imran (21) opgepakt, anderhalf uur nadat de politie Rahman had onderschep­t. Imran, van Pakistaans­e afkomst, wordt ervan beschuldig­d dat hij geprobeerd heeft om naar Libië af te reizen, waar hij zich wilde aansluiten bij IS. Hij had 3.600 pond (4.000 euro) bijeen gespaard en was op zoek naar een vals paspoort. Ook Imran werd in verdenking gesteld van het plannen van een terreuraan­slag.

Beide mannen ontkenden gisteren de aanklachte­n en pleitten onschuldig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium