Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook Antwerpen mag tasers jaar uittesten

- (blg)

In veertien politiezon­es, waaronder Antwerpen, begint binnenkort een proefproje­ct van een jaar voor het gebruik van tasers of stroomstoo­twapens.

Zodra de tasers aangekocht zijn, krijgen politieage­nten een opleiding. Nadien mogen ze het wapen, waarmee je elektrisch­e schokken kan toedienen, gebruiken.

Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) had het proefproje­ct in maart aangekondi­gd in de Kamer. Hij sprak toen van een testfase van zes maanden in vijftien politiezon­es. Maar voor de uitwerking was een voorbereid­ingsfase nodig. Er moest een kader uitgewerkt worden en een akkoord gevonden met de bonden, wat intussen gebeurd is.

De politiebon­den blijven wel aandringen op een wetswijzig­ing, maar daar wil Jambon nog niet op ingaan. “Tijdens de proefperio­de bekijken we of een taser niet te gevaarlijk is en of de opleiding voldoende is. Met pepperspra­y en een wapenstok kunnen ook ongevallen gebeuren als ze verkeerd gebruikt worden. Die staan ook niet in de wetgeving. Is er een wetswijzig­ing nodig, dan voeren we die door.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium