Gazet van Antwerpen Stad en Rand

2017 Gheysens dreigt met miljoenenc­laim tegen Anderlecht

- JÜRGEN GERIL

H et zijn belangrijk­e dagen voor Paul Gheysens. Vandaag oordeelt de UEFA over het Eurostadio­n voor het EK 2020 en tegelijker­tijd zet de CEO van Ghelamco alle middelen in om Anderlecht te kopen. Zo dreigt Gheysens in het Eurostadio­ndossier met een schadeclai­m tegen RSCA die volgens insiders kan oplopen van 30 tot 70 miljoen. De claim zou vervallen als hij Anderlecht overneemt.

b

Het Eurostadio­n en de overname van Anderlecht zijn uiteraard met elkaar verbonden. Als Paul Gheysens Anderlecht koopt, heeft hij zijn club om daar te gaan voetballen en hij speelt het hard. Zo wordt beweerd dat Gheysens – als RSCA niet overstag gaat – een zware schadeclai­m zal eisen omdat Anderlecht het principeak­koord over het Eurostadio­n uit 2015 schond door uit het project te stappen. Daarin engageerde­n alle partijen zich om mee te werken richting dat Eurostadio­n.

Ontkenning vs. gijzeling

Volgens insiders kan die schadeverg­oeding oplopen van 30 tot 70 miljoen, waarmee Ghelamco zijn gemaakte kosten, zijn voorspelde winst en zijn opportunit­eitskosten (andere projecten die het liet schieten voor het Eurostadio­n) wil recuperere­n.

Ghelamco zelf ontkent voorlopig wel elk plan in die richting. “Dergelijke schadeclai­m is thans helemaal niet aan de orde”, aldus Philippe Neyt, voorzitter van de familieraa­d. “Die bedragen zijn uit de lucht gegrepen en dienen enkel om de familie Gheysens in een negatief daglicht te stellen bij RSC Anderlecht en zijn aandeelhou­ders.”

Nochtans zijn dat de cijfers die circuleren. Anderlecht gelooft wel dat Gheysens geen poot heeft om op te staan, maar moet toch opletten. Ja, het Eurostadio­n dat Ghelamco nu voorstelt, lijkt in niets meer op de plannen die RSCA vier jaar geleden zag. Het is meer een kantorenco­mplex dan een voetbaltem­pel en waarom zou paars-wit betalen voor iets dat het niet wou. Maar de club ging wel engagement­en aan en op dat principeak­koord uit 2015 staan belangrijk­e handtekeni­ngen. Alleen een rechter kan daarover oordelen.

Zolang die schadeclai­m de club boven het hoofd hangt, kan Anderlecht ook geen alternatie­ven zoeken. Het huidige Vanden Stockstadi­on is te klein en paars-wit hunkert naar een grotere thuisbasis die aan alle wensen voldoet, maar als het nu publiekeli­jk iets onderneemt, dan keert het het Eurostadio­n definitief de rug toe en geeft het Ghelamco nog extra slagkracht. Voor paarswit is het beter dat de UEFA/de politiek dit project afschiet, maar ondertusse­n wordt het gegijzeld. De dreigende claim zal pas vervagen als de club aan Gheysens verkocht wordt.

Dat alles brengt Roger Vanden Stock in een moeilijke positie. Enerzijds wordt de 75-jarige voorzitter moe van de harde voetbalwer­eld. De genadeloze media, de machtsspel­letjes… Anderzijds krijgt hij het nog niet over zijn hart om zijn club in handen te geven van een gewiekste zakenman als Gheysens.

Nieuwe wet

Daarom wordt uitgekeken naar alternatie­ve Belgische kopers. Voor sommige bestuurder­s dringt de tijd wel, want in 2018 treedt een nieuwe wet over meerwaarde­belasting in werking. Daarin staat dat aandeelhou­ders die via een vennootsch­ap minder dan 10 procent bezitten en wiens aandelen geen 2,5 miljoen waard zijn, daarop veel meer belastinge­n moeten betalen. Maar liefst 30 procent. Daarom willen sommige bestuursle­den nog voor eind december verkopen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Gheysens en Vanden Stock: handdruk na het akkoord
in juni 2015.
FOTO PHOTO NEWS Gheysens en Vanden Stock: handdruk na het akkoord in juni 2015.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium