Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn werkloze periode als trainer heeft voor mentale rust gezorgd”

- KERSTEN STEURBAUT

Met een brede glimlach stapte

b Peeters gisteren het oefenveld in Westerlo op. Manager Herman Wijnants had voor de gelegenhei­d zijn bureel in ’t Kuipje nog eens ingeruild voor een plaatsje aan de zijlijn en keek goedkeuren­d toe. Na de eerste mediaverpl­ichtingen voor de camera schreeuwde Peeters zijn troepen gedecideer­d toe: “Goede aanname, Jens! One touch, Oto’o! Hoog tempo aanhouden!”

Kan de surprise van Wijnants dan voor een schokeffec­t zorgen? Ruim een jaar na zijn ontslag in ’t Kuipje mag de aanstellin­g van Peeters een stevige verrassing genoemd worden. Ook voor de nieuwe T1.

“Als de punten achterwege blijven en de mensen beginnen te morren, dan weet je dat er een kans is dat een club van trainer verandert. Toch heeft de vraag me verrast”, geeft Peeters toe. “Zondagmidd­ag had ik tijdens een wandeling met mijn honden een gemiste oproep. Herman Wijnants. Een dag later hebben we samengezet­en, gisteren (dinsdag,

red.) hebben we een akkoord bereikt en vandaag (woensdag, red.) ben ik blij om hier terug te zijn.”

Je bent ruim een jaar geleden

b ontslagen. Daar is niets van blijven hangen?

“Ik ben zonder problemen vertrokken. Er was alleen een investeerd­er

(Soudal, red.) die het anders zag. Ik heb altijd een goede band gehad met de technische staf en ook bij de supporters was ik geliefd. Dat gaf mij zin om hier terug te beginnen, al is het wel een doordachte keuze geweest. Vroeger zou ik direct op de kar gesprongen zijn, nu heb ik toch even nagedacht.”

Die werkloze periode als

b coach moet deugd gedaan hebben?

“Die periode heeft heel veel rust gebracht. Ik heb wel bewust de keuze gemaakt om aan de slag te gaan als analist. Anders dreig je er te ver van af te staan. De voorbije maanden heb ik de wedstrijde­n bekeken hoe ik ze ook als coach zou bekijken. Kijkers zien alleen dat uurtje op tv, maar je bent er echt bij betrokken. Alleen was het nu op een ontspannen manier. Ik had niet meer de druk die het resultaat van de wedstrijd met zich meebrengt. Alles samen heeft dat de zin om trainer te worden teruggebra­cht.”

Sinds wanneer begon het te

b kriebelen?

“Links en rechts heb ik wat telefoontj­es gehad uit het buitenland, daar voelde ik weinig voor. In België heb ik nergens gesollicit­eerd. Uiteraard volgde ik de situaties wel op, maar als analist voelde ik me goed bij ‘Play Sports’. En toen kwam Westerlo, een club waarmee ik een band had. Dan ga je sneller overstag. Een aantal spelers

ken ik nog van vroeger. Ik kan dus goed inschatten wat hun mogelijkhe­den zijn.”

3 op 30, een gedeelde laatste

b plaats… De omstandigh­eden schrikken je niet af?

“Het is geen goed scenario, maar ik ben al een paar keer in een verhaal gestapt dat van bij het begin moeilijk was. Dan moet je de trein terug aan het rollen krijgen. Er is meer kwaliteit dan waar we nu staan, maar op papier win je geen wedstrijde­n. We kunnen wachten op Godot, alleen zal het zo niet lukken. We moeten zelf voor de kentering zorgen. Een schoonheid­sprijs moeten we daar niet voor winnen, de supporters hebben nu nood aan punten. Ik wil dat we meer kansen creëren. We moeten ervoor zorgen dat de fans er weer achter gaan staan. De spelers moeten tonen dat ze ervoor willen vechten. Verder hebben we geen recht van

spreken. We moeten heel stil zijn en accepteren wat er gebeurt.”

b Het sportieve doel beperkt zich tot het behoud?

“We moeten de realiteit zien zoals ze is: we hebben nog zestien matchen (reguliere competitie en playdowns samengetel­d, red.) om in 1B te blijven. Het uiteindeli­jke doel is om op lange termijn te werken, maar zolang het behoud niet zeker is, moeten we niet over de toekomst praten.”

b Je mag tijdens de winterstop mee beslissen over versterkin­gen. Heb je al zicht op wat er nodig is?

“Ik wil eerst een aantal jongens zien waarvan ik de mogelijkhe­den nog niet kan inschatten, maar ik ben geen coach die veel transfers wil doen. Dat heb ik in het verleden bij Westerlo en Waasland-Beveren ook niet gedaan. Als een groep vertrouwen krijgt en heeft, dan breng je alleen onrust door er vijf of zes nieuwe spelers bij te zetten.”

Opmerkelij­k: Pelic, die als T1

b werd opzijgesch­oven, wordt opnieuw je assistent.

“Het is niet makkelijk om terug T2 te worden. Dat zal even tijd nodig hebben, maar ik heb het gevoel dat hij ons kan helpen. Een tijdje geleden ben ik met Vedran gaan eten. Ik herkende in hem veel van mezelf als beginnende coach. De eerste jaren had ik het geluk dat alles wat ik aanraakte in goud veranderde. Dan denk je even dat je Mourinho bent. Maar in mijn derde jaar zat alles tegen wat er kon tegenzitte­n. Dan heb je niet de knowhow om op terug te vallen. Een ervaren coach blijft daar veel rustiger onder. De eerste jaren, dat is een harde leerschool. Bij momenten moet je zot zijn om er weer aan te beginnen. Als coach heb je op een gegeven moment het gevoel dat alles wat er gebeurt, jouw fout is.”

 ?? FOTO'S SMB ?? Bob Peeters met Herman Wijnants en kinesist Jan Engelen.
FOTO'S SMB Bob Peeters met Herman Wijnants en kinesist Jan Engelen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium