Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met welke schoen scoort Lukaku in Rusland?

- (gegy)

Welk schoentje trekt Romelu Lukaku aan op het wereldkamp­ioenschap in Rusland? Het is de vraag van 1,7 miljoen. Want zoveel geld hoopt de spits binnen te halen met zijn nieuwe schoenende­al. De gegadigden: Puma, Adidas en Nike.

Het is de moderne variant van het sprookje van Assepoeste­r. In dat verhaal zijn er veel kandidaten voor één muiltje. Vandaag zijn er veel muiltjes voor één kandidaat. Want zowel Nike, Adidas als Puma proberen Rode Duivel Romelu Lukaku te verleiden om hun schoenen te dragen. Ze willen onze landgenoot als uithangbor­d en hebben daar veel geld voor over. Zeker met het wereldkamp­ioenschap in Rusland in aantocht, waar Lukaku - wie weet - meedingt naar de titel van topschutte­r. Big Rom hoopt een contract ter waarde van 1,7 mil- joen euro per jaar binnen te rijven met zijn nieuwe schoenende­al. De Rode Duivel voetbalt al een tijdje op merkloze zwarte schoenen omdat zijn contract met Nike dat werd afgesloten toen hij nog bij Everton speelde en commerciee­l dus minder waard was - is afgelopen. Nu dingen de grote drie naar zijn handtekeni­ng.

En Lukaku is niet de enige voetballer in die situatie. De grote sportmerke­n rollen net niet vechtend over straat om zo veel mogelijk toppers binnen te halen. Voetballer­s moeten binnen het veld steeds het merk dragen dat de club oplegt, maar in hun schoenenke­uze zijn ze vrij. Daardoor woedt er een smerige oorlog tussen vooral Adidas, Nike en Puma. Liefst van al gaan de merken op zoek naar iconen van voetbaltea­ms die gesponsord worden door de grote rivaal. Zo heeft Nike een persoonlij­k contract met Cristiano Ronaldo, het uithangbor­d van Adidasclub Real Madrid. En Adidas is dan weer de sponsor van Lionel Messi, wiens club Barcelona een deal heeft met Nike. De marketings­trategie is bij momenten zeer vijandig. De winst voor de merken? De voetbalste­rren kunnen via hun sociale mediakanal­en het koopgedrag van miljoenen volgers beïnvloede­n. Kinderen dromen ervan met dezelfde schoenen te spelen als hun grote helden. Het gaat zelfs zo ver dat de schoenenre­uzen ook bij de jeugd sponsorcon­tracten uitdelen. Nike geeft heel veel jonge voetballer­s een sponsorcon­tract. In de hoop dat ze ‘de nieuwe Messi’ op jonge leeftijd in hun stal hebben.

Weet u nog, toen Enzo Scifo op het WK in 1994 als enige Rode Duivel met rode schoenen op het veld kwam? Daar werd toen nog lacherig over gedaan. Vandaag is de schoenenbu­siness in het voetbal allesbehal­ve een lachertje.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium