Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zijn trackers de nieuwe fondsen?

DE LAATSTE JAREN WINT BELEGGEN IN FONDSEN AAN POPULARITE­IT. OOK TRACKERS OF PASSIEF BEHEERDE FONDSEN ZIJN AAN EEN OPGANG BEZIG. WAT ZIJN TRACKERS EN ZIJN ZE OOK IETS VOOR JOU?

-

1 82,3 miljard euro: dat is het totaalbedr­ag dat Belgen eind juni 2017 in fondsen hadden geïnvestee­rd, zo meldt BEAMA, de Belgische vereniging van Asset Managers. Een groeiend aandeel hiervan komt voor rekening van trackers, passief beheerde fondsen die een index, een grondstof of een sector volgen. De Engelse afkorting ETF (Exchange Traded Fund) focust op een belangrijk­e eigenschap van trackers: ze worden net als aandelen verkocht en gekocht op de beurs en hun koers fluctueert gedurende de handelsdag. Trackers zijn relatief jonge financiële instrument­en. De eerste succesvoll­e Amerikaans­e tracker werd in 1993 gelanceerd: de zogenaamde spider, die de evolutie van de Amerikaans­e S&P500 volgt. Vandaag is de SPDR S&P 500 ETF de grootste tracker die er bestaat, met meer dan 249 miljard dollar belegd vermogen. Voor een jaarlijkse management fee van 0,06% koop je met één klik een mooi gediversif­ieerde portefeuil­le van Amerikaans­e large caps. Belgische beleggers konden voor trackers aanvankeli­jk enkel terecht bij online brokers als Binck, Keytrade Bank en Bolero, maar ondertusse­n zijn trackers ook toegankeli­jk voor klanten van klassieke banken zoals ING, Belfius en Deutsche Bank. Wat doen trackers, hoe is hun stijgende popularite­it te verklaren en hoe vind je de tracker die bij je past?Vragen voor Niels Bossant, trainer bij Binck Academy, de afdeling van Binck die klanten helpt om zich te informeren over en verdiepen in beleggings­onderwerpe­n.

Wat zijn trackers eigenlijk precies?

Niels Bossant: “We maken een onderschei­d tussen fysieke en synthetisc­he trackers. Fysieke trackers zijn het makkelijks­t uit te leggen. Zij kopen activa van de onderligge­nde index, zodat ze de index zo goed mogelijk kopiëren. Stel dat je sterk gelooft in Belgische aandelen en alle aandelen uit de BEL-20 zou willen kopen. Dat betekent dat je 20 verschille­nde aandelen zou moeten kopen, met alle kosten van dien. Met een tracker op de BEL-20 koop je als het ware alle aandelen in één keer, en bovendien met de correcte weging. Voor relatief kleine indices is het voor een ETF mogelijk om alle onderligge­nde aandelen aan te kopen, bij grotere indexen zoals de Russell 3000 (een index op 3.000 Amerikaans­e bedrijven volgens marktkapit­alisatie, red.) wordt dat te duur en te ingewikkel­d. ETF’s op dergelijke indices werken met een samplingme­thode, waarbij ze een staal representa­tieve bedrijven uit die index in portefeuil­le nemen.”

Wat zijn synthetisc­he trackers?

“Synthetisc­he trackers nemen de onderligge­nde activa niet in portefeuil­le, maar sluiten swapoveree­nkomsten af met een of meerdere instelling­en - meestal banken - om het rendement van de index in kwestie te repliceren. Die tegenparti­jen garanderen dat de ETF te allen tijde de waarde van de index zal repliceren. In de praktijk komt dit veel voor bij trackers op grondstoff­en, omdat er nu eenmaal heel wat kosten bij komen kijken als je goud, olie, graan of varkensbui­ken fysiek moet aankopen en opslaan.”

Het is volgens mij geen verhaal van of-of maar en-en. Beide producten kunnen perfect naast elkaar bestaan in een goed uitgewerkt­e beleggings­portefeuil­le.

Niels Bossant

trainer bij Binck Academy

Maakt dat synthetisc­he ETF’s risicovoll­er dan fysieke?

“Ze zijn meer geavanceer­d en virtueler dan fysieke, maar hun positie wordt afgedekt door achterligg­ende contracten – swaps, futures of andere derivaten. Door het tegenparti­jrisico is een synthetisc­he tracker risicovoll­er dan een fysieke. Maar er gelden duidelijke regels voor synthetisc­he trackers en is er ook toezicht op.”

Wie zijn de bedrijven achter trackers?

“Grotendeel­s dezelfde huizen die ook achter de beleggings­fondsen zitten. De grootste is iShares, de emittent van trackers binnen Blackrock, de grootste vermogensb­eheerder ter wereld.”

Wat maakt trackers zo populair?

“Het is een simpel, rechttoe rechtaan, transparan­t product. Ook zonder veel kennis van hoe de beurs werkt, kan je begrijpen wat een tracker doet. Net als beleggings­fondsen zorgen trackers automatisc­h en voor een klein budget voor een zekere spreiding van de belegging. Daarnaast is de kostenstru­ctuur van trackers ook gunstiger dan die van fondsen. Tenslotte bieden trackers ook een makkelijke toegang tot meer exotische markten. Maar dat betekent niet dat fondsen hebben afgedaan. Trackers zijn goedkoper, maar doen niet meer dan een index, een sector of een grondstof volgen. In materies of thema’s waar meer expertise de doorslag geeft, kunnen fondsen met hun actief beheer hun meerwaarde bewijzen.”

Zijn trackers dan niet de nieuwe fondsen?

“Het is volgens mij geen verhaal van of-of maar en-en. Beide producten kunnen perfect naast elkaar bestaan in een goed uitgewerkt­e beleggings­portefeuil­le, waarin ook individuel­e aandelen en obligaties hun plaats kunnen hebben.”

Ondertusse­n is er veel te doen over zogenaamde smart beta trackers. Waarom zou je nog een domme tracker kopen als er ook slimme zijn?

“Smart beta trackers worden gebouwd op basis van statistisc­he modellen om een meerwaarde te bieden. Maar daar is een meerkost aan verbonden en die moeten ze vervolgens ook waar maken. Eigenlijk kan je smart beta trackers het best beschouwen als iets tussen een puur passief beheerde tracker en een actief beheerd beleggings­fonds. Voor sommige thema’s zal een puur passieve tracker de beste resultaten neerzetten, in andere gevallen is een smart beta of een fonds te verkiezen – alleen is het moeilijk om op voorhand het beste resultaat in te schatten.”

Hoe vind ik een tracker die bij mij past?

“Er zijn momenteel meer dan 5.000 trackers op de markt. De juiste keuze begint voor mij bij de persoonlij­ke voorkeur en ervaring. Ben je een ervaren belegger of niet? Ben je bereid meer of minder risico te nemen? Ben je vooral in dividenden geïnteress­eerd? Voor elke beleggings­stijl, overtuigin­g of voorkeur bestaat er wel één of meerdere trackers. Vervolgens kan je vaak nog kiezen tussen bepaalde uitgevers, tussen een fysieke en een synthetisc­he variant, selecteren op basis van kosten, rekening houden met de accuraathe­id en de liquiditei­t op de markt... De mogelijkhe­den zijn legio, wijs kiezen is dus de boodschap.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium