Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beleggen in cryptocoin­s

ZIJN BITCOIN EN ANDERE VIRTUELE MUNTEN EEN ZOVEELSTE ZEEPBEL OF HET NIEUWE GOUD? WE PRAATTEN MET EEN DIGITAAL EXPERT EN MET EEN CRYPTOCOIN­BELEGGER.

-

W ie op 27 november 2016 een bitcoin kocht, betaalde daar net geen 700 euro voor. Diezelfde bitcoin was exact een jaar later meer dan 8.000 euro waard, maal elf en meer op twaalf maanden, met weliswaar een paar steile dips en cours de route. Digitaal expert Gerrie Smits verdiept zich sinds een paar jaar in blockchain, de technologi­e die virtuele munten of cryptocoin­s zoals bitcoin mogelijk maakt. Hij geeft nadrukkeli­jk geen beleggings­advies, maar wil mensen wel helpen om beter te begrijpen wat blockchain eigenlijk is. “Blockchain is een databasete­chnologie die draait op een netwerk van computers die met elkaar in verbinding staan. De software creëert en registreer­t transactie­s en slaat ze op een onweerlegb­are manier op. Zo krijg je een geverifiee­rd waarheidsp­rotocol. Dit waterdicht­e systeem kan allerlei instanties vervangen of veranderen, zoals een notaris die een huis overdraagt en de bank die onze financiële transactie­s regelt. Reputatiec­hecks, auditcheck­s, checken of alle voorwaarde­n voldaan zijn: daar is deze technologi­e uitermate voor geschikt. Om maar iets te zeggen: als de aanwezighe­den op vergaderin­gen bij Samusocial op blockchain zou draaien, is er geen fraude meer mogelijk. En wie wel aanwezig is, krijgt automatisc­h zijn zitpenning­en uitbetaald.”

VIRTUELE MUNTEN Op blockchain kunnen ook munten worden gecreëerd, waarvan de bekendste bitcoin en ethereum zijn, maar er komen er nog elke dag bij. Die munten zijn

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium