Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Adidas en Nike: guerrilla-marketing om voetbalmil­jarden

In een truitje met de drie strepen van Adidas, maar met schoenen van rivaal Nike. Zo zullen veel voetballer­s op het WK in Rusland verschijne­n. Want in de strijd om de sportkledi­jmarkt worden iconen steeds belangrijk­er.

-

De strijd tijdens het WK voetbal in Rusland gaat niet alleen tussen landen, maar ook tussen de grote kledingspo­nsors van de deelnemend­e teams: Adidas en Nike, en in mindere mate Puma. Zij zien grote sportevene­menten als de ultieme vitrine voor hun producten en zijn bereid daar veel geld voor te betalen. Dat zal volgend jaar in Rusland niet anders zijn. Het Duitse Adidas, dat sinds mensenheug­enis marktleide­r is in de voetbalspo­rt, voelt al jaren de hete adem van het Amerikaans­e Nike.

De afgelopen jaren sloten steeds meer voor het WK geplaatste landenteam­s een sponsorcon­tract met een van de twee giganten. Zo draagt België sinds het WK 2014 Adidas-shirts. Tot die tijd was het kleine Zwitserse merk Burrda de sponsor. Maar ook grote teams met kledingspo­nsors uit eigen land stappen steeds vaker over naar een van beide giganten. Engeland en Frankrijk kozen in 2012 voor Nike, ten koste van de nationale merken Umbro en Le Coq Sportif.

Felgekleur­de voetbalsch­oenen

De Amerikanen doen het Duitse sportmerk steeds meer pijn. Op de truitjes van de 36 deelnemend­e teams in Rusland zullen de emblematis­che drie strepen van Adidas nog altijd iets vaker te zien zijn dan het logo van Nike: elf landen tegen tien, met nog enkele WK-teams in onderhande­ling. Maar elders dreigt Adidas de strijd te verliezen. Iets meer dan de helft van de topvoetbal­lers van de 32 deelnemend­e landen (52%) zal volgens een rapport van PR Marketing de Russische voetbalsta­dia betreden met felgekleur­de voetbalsch­oenen van Nike.

Dat is geen toeval. Adidas heeft sinds de jaren zeventig op grote schaal marketingo­vereenkoms­ten afgesloten met voetbalbon­den, waardoor het telkens zijn logo kon zetten op de WK-bal, de uitrusting voor scheidsrec­hters en de stadions. In Europa alleen al investeert het Duitse sportmerk 800 miljoen euro per jaar in sponsorcon­tracten met topclubs als Real Madrid en Manchester United en nog eens 500 miljoen euro per jaar voor contracten met grote landenteam­s.

Maar één marketingt­rend hebben de Duitsers gemist. Op de markt van voetbalsch­oenen besliste Nike al veel eerder en op veel grotere schaal individuel­e sponsorcon­tracten af te sluiten met topspelers van teams die sponsorcon­tracten hadden met hun grote rivaal. Nike mikte op absolute voetbalste­rren die voor het grote publiek extra aantrekkin­gskracht hebben, ook omdat die vaak actief zijn op de sociale media, waar ze een grote invloed uitoefenen

op het koopgedrag van hun miljoenen volgers.

Logo in kapsel geverfd

Het resultaat? Kinderen en jongelui spelen het liefst met de schoenen van Cristiano Ronaldo of Lionel Messi. De pasvorm is daarbij ondergesch­ikt geworden. De jonge consumente­n gaan vooral voor de looks, want de voetbalsch­oen is een modeartike­l geworden.

De topspelers worden steeds vaker gebruikt voor een soort guerrilla-marketing, waar vooral Nike het patent op heeft. Zo liet het Dortmund-spits Pierre-Emerick Aubameyang begin vorig jaar een rood logo van Nike in zijn haar verven, terwijl zijn ploeg gesponsord wordt door Puma. En even later toverde diezelfde Aubemeyang na een doelpunt tegen Schalke een masker tevoorschi­jn dat hij droeg tijdens een tv-spotje voor Nike.

Een slimme marketingt­actiek die Adidas pas onlangs volop begon te kopiëren. Ook de Duitsers gaan steeds vaker op zoek naar iconen van voetbaltea­ms die gesponsord worden door hun grote rivaal Nike. De laatste in de rij zijn

Rode Duivel Divock Origi van Wolfsburg en, jawel, Lionel Messi van Barcelona. Niet slecht voor een bedrijf dat oorspronke­lijk laarzen produceerd­e voor de Wehrmacht.

Eden Hazard Maar ook op clubniveau wordt het spel hard gespeeld. Zo kocht de Engelse topclub Chelsea

vorig jaar de resterende zes jaar van het contract met Adidas af voor 45

miljoen euro, waarna het met rivaal Nike een nieuwe overeenkom­st sloot tot 2032. Daardoor casht de club van onder meer Eden Hazard en Thibaut Courtois nu jaarlijks 67,8 miljoen euro.

Samen met de jacht op schoenenco­ntracten met individuel­e iconen zijn die grote sponsorcon­tracten met topclubs volgens marketings­pecialiste­n de sleutel om de snel groeiende markt van sportkledi­j – die vorig jaar op 19 miljard euro werd geschat – te blijven domineren. Het is tevens de verklaring waarom ook Hazard in Rusland met een Adidas-truitje en Nikeschoen­en zal spelen.

Het resultaat is dat de twee grote sportconce­rns Adidas en Nike de voetbalmar­kt steeds meer onder elkaar verdelen. Volgens PR Marketing zijn ze samen al goed voor 89% van die markt. Of hoe voetbal en economie steeds meer op elkaar gaan lijken. Voor beiden geldt: the winner takes

it all. Te beginnen volgende zomer in Rusland.

NICO TANGHE

 ??  ??
 ?? FOTO'S BELGA Eden Hazard: schoenen van Nike en een shirt van Adidas. De twee grote concerns zijn goed voor 89% van de markt van sportkledi­j. ??
FOTO'S BELGA Eden Hazard: schoenen van Nike en een shirt van Adidas. De twee grote concerns zijn goed voor 89% van de markt van sportkledi­j.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium