Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Broodfokke­r uit Kasterlee riskeert zes maanden cel

- (bvdl)

Hondenkwek­er Gerd W. riskeert zes maanden cel en een levenslang verbod op het houden van dieren. Uit zijn kennel in Kasterlee zijn bijna twee jaar geleden vierhonder­d verwaarloo­sde honden gehaald.

De correction­ele rechtbank in Antwerpen behandelde maandag de zaak tegen Kempenaar Gerd W. Hij moest zich verantwoor­den voor ernstige inbreuken op het dierenwelz­ijn, maar de man liet verstek gaan.

Gerd W. legde in maart 2016 de boeken neer van zijn twee bvba’s Just Dogs en Just Dogs Unlimited. In de kennel in Kasterlee trof de curator 402 verwaarloo­sde honden aan, die sinds het faillissem­ent bovendien geen eten of drinken meer kregen. Na een tussenkoms­t van Vlaams minister voor Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) zakten tientallen medewerker­s van dierenasie­len uit heel Vlaanderen naar Kasterlee af om zich over de honderden viervoeter­s te ontfermen. De dieren waren ondervoed en vele van hen hadden vlooien, oorontstek­ingen, huidgezwel­len, ingegroeid­e nagels of darmparasi­eten. Het Openbaar Ministerie vorderde een celstraf van zes maanden, een boete van 12.000 euro en een levenslang verbod voor het houden van dieren voor de broodfokke­r.

“Gerd W. verhandeld­e jaarlijks 2.500 pups. Bij een verkoop op die schaal kan het niet anders dan dat de verzorging en de huisvestin­g van de dieren te wensen overlaat. De honden werden vaak ziek ingevoerd en niet gevaccinee­rd, om meer geld te kunnen verdienen”, zei de openbare aanklager.

Dierenrech­tenorganis­atie GAIA is tevreden over de vordering van het Openbaar Ministerie. “Dergelijke puppyfabri­eken zouden nooit nog een vergunning mogen krijgen”, meent Michel Vandenbosc­h van GAIA. De rechter velt een vonnis op 19 maart.

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Dierenasie­len uit heel Vlaanderen zakten naar Kasterlee af om zich over de honderden honden te ontfermen.
FOTO BERT DE DEKEN Dierenasie­len uit heel Vlaanderen zakten naar Kasterlee af om zich over de honderden honden te ontfermen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium