Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sociale woningen vreten energie

- (dh)

Van de zowat 300.000 sociale woningen in België is een derde gebouwd voor 1975 en dus zeer energiever­slindend. Terwijl 25% van de huurders in sociale woningen in energiearm­oede leeft: ze krijgen energiefac­turen niet betaald of mogen maar heel weinig verbruiken. Dat kan beter, meent het Platform tegen Energiearm­oede.

Investeren in de energiekwa­liteit van sociale woningen heeft evidente voordelen. Je haalt de energiefac­tuur van de huurder naar beneden, je zorgt voor minder tocht, vocht en schimmel en dus voor een gezondere leefomgevi­ng, en je vermindert de C02uitstoo­t. Maar dat kost geld. Véél geld. Alleen al om alle sociale woningen van voor 1975 te optimalise­ren zou de factuur 3 miljard euro bedragen. Doe je er de woningen bij die voor 1995 gebouwd zijn – driekwart van het totaal en waarvan de energiepre­staties ook nog voor verbeterin­g vatbaar zijn – dan kom je aan 6 miljard euro.

Toch is het de moeite waard, zo concludeer­t het Platform tegen Energiearm­oede, waarin dertig vereniging­en, bedrijven en experten uit de sector zitten, gecoördine­erd door de Koning Boudewijns­tichting. De investerin­gen zouden een terugverdi­eneffect hebben van 0,69 euro per euro, vooral door de stimulerin­g van de bouwactivi­teit in het land (meer omzet, meer jobs, meer Btw-betalingen). De energiefac­tuur van de huurders zou met 34% kunnen dalen in Vlaanderen, met 37% in Brussel en met 54% in Wallonië.

Aanpassen huurwet

De werkgroep doet een aantal aanbevelin­gen om de overheid te inspireren. De voornaamst­e daarvan is dat er nood is aan nieuwe manieren van financieri­ng. Als nu een sociale verhuurder in dak- isolatie investeert, heeft hij daar zelf niks aan. De besparing is voor de huurder. Je kunt overwe- gen om de huurwet aan te passen om een (klein) deel van die besparing naar de verhuurder te laten vloeien. Daarmee sluit de werkgroep aan bij een voorstel van Vlaams N-VA-parlements­lid Björn Anseeuw. Die wil verhuurder­s toelaten de huurprijs op te trekken als ze zonnepanel­en plaatsen bij sociale woningen. “Voor de huurder zal het nog altijd goedkoper zijn en de verhuurder haalt er op termijn zijn investerin­g uit”, zegt Anseeuw. Coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld zijn ervoor gewonnen. Het politieke akkoord kwam er na een oproep van de Vereniging van Vlaamse Huisvestin­gsmaatscha­ppijen (VVH). “We zouden binnen het jaar 20.000 sociale woningen van zonnepanel­en kunnen voorzien”, zei directeur Björn Mallants.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium