Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minder werklust in steden

Studie onthult grote verschille­n in werkwillig­heid binnen provincie Antwerpen

- CHRISTOF WILLOCX

Het aantal inwoners dat een job wil, is in Turnhout en Antwerpen in tien jaar tijd gedaald. Volgens de bank ING komt dat deels door de komst van buitenland­ers.

ING België heeft een studie gedaan naar de participat­iegraad in alle gemeenten in België. Die participat­iegraad is het percentage inwoners van een gemeente dat een job heeft of een job zoekt. Het geeft dus de werkwillig­heid van de inwoners aan.

WERKWILLIG­HEID DAALT IN ANTWERPEN EN TURNHOUT

Uit de studie van ING België blijkt dat die werkwillig­heid in de periode 2005-2014 overal in de provincie Antwerpen en het Waasland is toegenomen, behalve in de vier gemeenten Boom, Mechelen, Antwerpen en Turnhout. In Boom en Mechelen is het aantal werkwillig­e inwoners gedaald met 0,1%. In Antwerpen (-0,7%) en Turnhout (-0,9%) is de daling groter.

“Een van de verklaring­en is dat steden meer mensen van allochtone origine aantrekken”, zegt Philippe Ledent, senior econoom van ING België. “Sommige van die allochtone­n hebben een andere cultuur. Vrouwen blijven thuis, terwijl de man gaat werken.”

“Uit onze studie blijkt ook dat de gemeenten waar minder mensen een job hebben of zoeken een hogere werklooshe­idsgraad hebben. We vrezen dus dat sommige werklozen na een tijd de strijd opgeven om een job te vinden.”

Marc Van Peel (CD&V), schepen van Werk in de stad Antwerpen, relativeer­t de gedaalde werkwiler ligheid daar. “Onze participat­iegraad is in tien jaar tijd afgenomen met 0,7%, maar in die periode hebben we wel vijftigdui­zend inwoners bijgekrege­n. Bovendien behoort 90% van de inwoners van onze diverse stad tot een specifieke doelgroep die een grotere afstand heeft tot de arbeidsmar­kt.”

Ook in Turnhout is de werkwillig­heid gedaald, maar intussen is beterschap in zicht. “We contactere­n nu zelf bedrijven met de vraag of ze mensen die een leefloon krijgen, willen aanwerven. Die aanpak loont. De werklooshe­id is vorig jaar gedaald”, zegt burgemeest­er Eric Vos (Turnhout Iedereen Mee).

GEMEENTEN HEBBEN ZELF OOK MACHT

ING België benadrukt dat er grote verschille­n zijn in de participat­iegraad tussen de gemeenten. “Een gemeentebe­stuur moet dus niet altijd kijken naar de Vlaamse en federale regering, maar vooral zelf een arbeidsmar­ktbeleid voeren”, zegt Philippe Ledent.

Essen heeft bijvoorbee­ld het heft in handen genomen. De gemeente heeft in tien jaar tijd de grootste vooruitgan­g gemaakt in het aantal werkwillig­en. Maar de problemen blijven groot. Slechts 76% van de Essenaren die tussen 30 en 54 jaar oud zijn, wil een job. “In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw hebben stedelinge­n, zoals Antwerpena­ren, vakantiehu­isjes in onze bossen gebouwd”, zegt burgemeest­er Gaston Van Tichelt. “Die bungalows zijn later overgekoch­t door mensen

die geen woning in de woonzone konden betalen. De mensen die in de bossen woonden, waren niet kapitaalkr­achtig en niet iedereen nam deel aan de arbeidsmar­kt. Maar we pakken dat probleem nu succesvol aan door de woningen op te waarderen en bij onze inwoners reclame te maken voor jobs in Nederland.”

Ook de score van Hove is opvallend. Het is de enige gemeente in de provincie waar minder dan de helft van de 18- tot 29-jarigen een job heeft of zoekt. “Dat komt omdat we rijke inwoners hebben”, zegt burgemeest­er Koen Volckaerts (N-VA). “Rijkere mensen hebben geld om kinderen langer te laten studeren.” Opvallend genoeg blijven de Hovenaren in de provincie het langst aan de slag, op Bonheiden na. “Dat komt omdat hier veel zelfstandi­gen zijn zoals dokters.”

De situatie in Laakdal is omgekeerd. Jongeren zijn er het werklustig­st, ouderen zitten het vaakst thuis. De gemeente verwijst naar de sterke industrie in de regio. Bedrijven nemen jongeren snel aan, maar door herstructu­reringen zijn er de voorbije jaren veel mensen met ‘brugpensio­en’ gestuurd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium