Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belg vijf dagen lang machtigste man

In 1994 werd Mathias verliefd op een meisje van het land, nu is hij er premier

- TOMMY HUYGHEBAER­T

Met Gotye hadden we de Ozzies al een wereldbero­emde zanger geschonken. Maar nu levert België de tijdelijke premier van Australië. Mathias Cormann moet als plaatsverv­anger vijf dagen lang het land down under leiden. En zeggen dat het allemaal begon met een Australisc­h vakantieli­efje toen hij 24 jaar was.

“Premier Malcolm Turnbull blijft de premier, ook al zit die in Washington. Ik ben enkel zijn man op Australisc­he bodem.” Neen, Mathias Cormann (47), die opgroeide in de Oostkanton­s, gaat niet zweven. Ook al is hij deze week tijdelijk de belangrijk­ste man van Australië.

Maar trots is hij wel. Want de lange weg die hij aflegde, vindt hij het toonbeeld van de mogelijkhe­den die Australië schept voor migranten. “Als je hard werkt en het beste van jezelf geeft om het verschil te maken, dan zijn er geen grenzen aan wat je hier kunt bereiken”, zei hij aan de media van zijn nieuwe thuisland met licht Duits accent.

Van dat accent heeft Cormann in de loop der jaren trouwens zijn handelsmer­k gemaakt. Zo durft hij weleens Arnold Schwarzene­g- ger te imiteren door zijn bekend- ste quote I’ll be back te gebruiken, uit de film The Terminator.

Begonnen als tuinier

Maar dat accent verwijst in de eerste plaats uiteraard naar de roots van Cormann: Raeren, een gemeente van 10.000 inwoners in de Oostkanton­s. Van daaruit trok hij in 1994 voor de eerste keer naar het westen van Australië, na zijn rechtenstu­dies aan de universite­it van Namen en de KU Leuven.

Tijdens die reis werd hij niet alleen verliefd op een plaatselij­ke schone, maar vooral ook op het land. Hij besloot twee jaar later zelfs naar miljoenens­tad Perth te verhuizen. Ook al was zijn rechtendip­loma er niet meer waard dan eender welk ander vodje papier en was hij tot kort voor zijn verhuis de taal zelfs niet machtig. Maar Cormann was zo vol van het land dat hij zich in het begin zelfs tevreden stelde met een baantje als tuinier.

Kort na zijn definitiev­e verhuis in 1996 sloot Cormann zich al aan bij de Australisc­he liberale partij. Het begin van een bloeiende politieke carrière. In 2007 klom hij op tot senator, in 2013 werd hij minister van Financiën en eind vorig jaar werd hij benoemd tot voorzitter van de Senaat. En nu moet hij dus de premier vervangen.

Nochtans is het niet de normale gang van zaken dat Cormann nu als plaatsverv­anger optreedt van de premier, die in de Verenigde Staten een ontmoeting heeft met president Donald Trump. Eigenlijk is onze voormalige landgenoot pas de derde in rij om die rol op te nemen. Maar vicepremie­r Barnaby Joyce gelast een politieke pauze in nadat bekendraak­te dat hij een van zijn medewerkst­ers zwanger maakte. Tweede plaatsverv­anger Julie Bishop is net als haar premier op missie.

Maar de Ozzies zijn blij met hun nieuwe landgenoot als tijdelijke premier. “Senator Cormann is een stabiele hand in tijden van een politieke crisis.” Woorden van groot vertrouwen in een man die vorig jaar nog de krantenkop­pen haalde omdat hij op het podium sprong om 99 Luftballon­s mee te kwelen met zijn jeugdidool, zangeres Nena.

Scoren met apfelstrud­el

Raeren kijkt intussen met enige trots naar de politieke carrière van haar verloren zoon. De tijdelijke aanstellin­g van Cormann als Australisc­he premier is gesprekson­derwerp nummer één in de Oostkanton­s.

Velen herinneren zich nog hoe Cormann zijn eerste politieke stapjes zette als gemeentera­adslid van de Christlich Soziale Partei (CSP). Zijn ouders, Herbert en Hildegard die nog altijd in Raeren wonen, blijven nuchter onder de aandacht voor de grote stap die hun zoon neemt. “We hebben zelf via de media vernomen dat onze Mathias tijdelijk de eerste minister van Australië wordt. Niet dat hij ons niet vaak belt, maar de laatste dagen had hij het meer dan waarschijn­lijk veel te druk.”

In 2009 trokken moeder en vader Cormann nog naar ginder, samen met de drie jongere zussen met wie Mathias Cormann opgroeide. “Mathias trouwde toen met zijn vrouw Hayley Ross. Intussen schonken ze ons twee mooie kleinkinde­ren: Isabelle en Charlotte. We zien hen geregeld via sociale media. De wereld is klein geworden door het internet. Voor de rest is het moeilijk om over onze Mathias te spreken. We laten dat liever aan hem over.”

Terugkeren naar België zal Cormann waarschijn­lijk nooit meer doen. Maar een leven lang in de politiek blijven, ziet hij evenmin zitten. Zijn stille droom is ooit een bakkerij te starten in Perth. En daar succes te oogsten met zijn apfelstrud­el uit de Oostkanton­s.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Mathias Corman. “Als je hard werkt en het beste van jezelf geeft om het verschil te maken, dan zijn er geen grenzen aan wat je in Australië kunt bereiken.”
FOTO ISOPIX Mathias Corman. “Als je hard werkt en het beste van jezelf geeft om het verschil te maken, dan zijn er geen grenzen aan wat je in Australië kunt bereiken.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium