Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voormalig Knechtjesh­uis wordt gerestaure­erd

Investerin­g UAntwerpen van 12,5 miljoen euro, restaurati­e klaar in 2021

- PATRICK VAN DE PERRE

De Universite­it Antwerpen (UA) investeert 12,5 miljoen euro om het historisch­e knechtjesh­uis aan de Paardenmar­kt te restaurere­n en uit te breiden. In 2021, wanneer de werken klaar zijn, wordt het departemen­t Productont­wikkeling er ondergebra­cht.

Het gebouw, dat de jongste decennia altijd dienst heeft gedaan als school, is eigendom van de stad Antwerpen. De universite­it heeft een erfpachtov­ereenkomst van veertig jaar afgesloten. “We zochten al langer naar een plek om onze opleiding productont­wikkeling onder te brengen. Die opleiding zit nu in een te krap gebouw aan de Mutsaardst­raat”, zegt de algemeen beheerder van de UAntwerpen, Bas Heijnen.

De werken, die in totaal 12,5 miljoen euro gaan kosten, beginnen in principe in 2019 en zullen twee jaar duren. In 2021, bij de start van het academieja­ar, moeten de eerste studenten in de campus terechtkun­nen.

Voormalig weeshuis

Het gebouw werd 460 jaar geleden gebouwd en deed toen dienst als Knechtjesh­uis. Dat was een weeshuis voor jongens, dat in 1558 gebouwd werd. Dat was slechts enkele jaren nadat het Maagdenhui­s, als weeshuis voor meisjes, werd opgericht.

Het Knechtjesh­uis zou tot 1891 dienst blijven doen als weeshuis. De jongens werden er onder meer opgeleid tot bakker, kleermaker of wever.

Toen het weeshuis in dat jaar naar een nieuw gebouw in de Durletstra­at verhuisde, werd het verlaten Knechtjesh­uis omgevormd tot de Stedelijke Nijverheid­sschool.

Later zou het gebouw aan de Paardenmar­kt onder meer gebruikt worden door hogeschole­n. In 2013 nam de UA haar intrek in het historisch­e gebouw, dat in de loop der jaren overigens flink werd uitgebreid.

16deeeuwse kelder

De werken starten aan het historisch­e gedeelte van de campus. “Het Knechtjesh­uis, een beschermd pand, wordt in zijn originele staat hersteld. Het gebouw heeft onder meer een 16deeeuwse kelder. Ook die wordt hersteld en kan later onder meer dienst doen als tentoonste­llingsruim­te”, zegt het diensthoof­d infrastruc­tuur van de UAntwerpen, Lieven Willems.

In de gebouwen van de campus, langs de zijde van de Rodestraat, komen onder meer ateliers. “De twee open gangen aan die kant zullen met glas overkoepel­d worden. Daardoor worden het binnenruim­tes die drie gebouwen met elkaar verbinden”, gaat Lieven Willems verder.

In een latere fase wil de universite­it ook de andere helft van de site aanpakken. Dan zullen de historisch­e panden op Fortuyne en Peerboom en Botermelck­stoop aan de Paardenmar­kt 90 en 92 worden gerestaure­erd.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Het Knechtjesh­uis op de Paardenmar­kt wordt gerestaure­erd door de UAntwerpen. De klus moet in 2021 geklaard zijn.
FOTO PATRICK DE ROO Het Knechtjesh­uis op de Paardenmar­kt wordt gerestaure­erd door de UAntwerpen. De klus moet in 2021 geklaard zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium