Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cambio-wagens zonder standplaat­s

- (svw)

Cambio is in Antwerpen begonnen met deelwagens zonder vaste standplaat­s. De wagens moet wel in een zone worden teruggebra­cht, het systeem van ‘free floating’. Er zijn momenteel tien zones.

Het deelwagenb­edrijf Cambio werkte al tijdelijk via het systeem van free floating op plekken waar standplaat­sen onbereikba­ar waren door onder meer werken in een straat. In Antwerpen binnen de Singel wordt het nu structurel­er ingezet op vraag van de stad Antwerpen.

“We zitten in dit gebied met een hoge parkeerdru­k”, zegt Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Het is niet opportuun om nog plaatsen te reserveren voor Cambio-wagens en andere deelwagenp­rojecten. Deze deelwagens worden veel gebruikt. De standplaat­s blijft dan lange tijd leeg ongebruikt. Dat is niet te verantwoor­den in buurten met hoge parkeerdru­k. Daarom hebben we aan deelwagenp­rojecten met vaste standplaat­sen gevraagd om ook het systeem van

free floating aan te bieden, zoals het deelwagenp­roject Poppy doet.”

In Antwerpen zijn er tien zonestandp­laatsen van Cambio waarin één of twee deelwagens staan. De afbakening gebeurt op buurtnivea­u. De gebruiker moet de wagen achteraf weer in die wijk achterlate­n. Via een applicatie ziet de klant waar de wagen staat.

“We blijven het zien als een aanvulling op ons bestaand systeem van vaste standplaat­sen”, zegt Tom Alleman van Cambio Vlaanderen. “Het is een antwoord op de vraag van de stad Antwerpen om geen vaste standplaat­sen bij te creëren in het centrum. De zonestandp­laatsen liggen in wijken waar er een grote vraag is naar deelwagens. We betreuren de vraag van de stad wel. Onze gebruikers kiezen voor Cambio juist om de vaste standplaat­sen. Ze zijn dan zeker van een parkeerpla­ats en moeten dus niet een kwartier rondrijden. Probleem met free floating blijft dat je dus naar een parkeerpla­ats moet zoeken in de zone-standplaat­s.”

Op dit moment staan er ongeveer 180 Cambio-wagens in Antwerpen. “De voorbehoud­en plaatsen in het centrum nemen dus, op het totaal van alle parkeerpla­atsen, een heel erg marginaal aantal in van de publieke parkeerpla­atsen”, zegt Alleman.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Volgens Cambio blijven de vaste standplaat­sen hun grootste troef.
FOTO DIRK KERSTENS Volgens Cambio blijven de vaste standplaat­sen hun grootste troef.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium