Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Acht jaar cel voor gijzeling

-

Koen Van Staay (40), een voormalig kopstuk van de Bende van 700 miljoen, is door de rechtbank veroordeel­d tot acht jaar cel voor de gijzeling van een Nederlands­e drugssmokk­elaar. Diezelfde Van Staay werd vorige week nog tot vijf jaar veroordeel­d wegens handel in anabolica in de gevangenis van Leuven.

Koen Van Staay heeft de voorbije tien jaar bijna onafgebrok­en in de gevangenis gezeten, na zijn veroordeli­ng in het grote drugsproce­s tegen de Bende van 700 miljoen. Van Staay figureerde tijdens zijn detentie ook in het vtm-programma Alloo in

de Gevangenis. Tegenover Luk Alloo zei hij dat hij zou breken met zijn criminele activiteit­en, maar na zijn vrijlating kwam hij vrijwel onmiddelli­jk weer in aanraking met de politie.

Volgens de rechtbank organiseer­de Van Staay in 2016 de gijzeling van de Nederlands­e drugssmokk­elaar Johannes W., omdat die laatste een partij heroïne zou hebben kwijtgespe­eld. Het slachtoffe­r werd in zijn hand gesneden en moest de drugs vergoeden. Johannes W. werd een dag later vrijgelate­n, maar moest tegen 19 februari nog een hoop geld bijeenzoek­en. Toen hij die dag merkte dat hij achtervolg­d werd, besloot hij om toch maar aangifte te doen.

Voor de gijzeling krijgt Van Staay nu zeven jaar. Daarboveno­p krijgt hij nog een jaar extra celstraf voor de oplichting van fitnesscen­tra. De rechtbank stelt hem ook voor een periode van vijf jaar ter beschikkin­g van de strafuitvo­eringsrech­tbank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium