Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iedereen met slechte intenties moet opkrassen”

Politie mag iedereen aan ‘Duinplak’ controlere­n

- SAM REYNTJENS

De politie mag in de omgeving van het ‘Duinplak’ systematis­ch iedereen controlere­n. Dat besliste de burgemeest­er na aanhoudend­e klachten over overlast door drugsdeale­rs.

Gekneld tussen de Diepestraa­t, de Duinstraat en de Lange Zavelstraa­t ligt het ‘Duinplak’. Een sorteerstr­aatje, een speeltuin, enkele zitbanken en platanen worden er omringd door een school ,een sociaal centrum en een rust- en verzorging­stehuis. “Het zou een ontmoeting­splek voor de buurt moeten zijn”, zegt Johan Vermant, woordvoerd­er van burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). Maar dat is het volgens de buurtbewon­ers niet. Drugsdeale­rs hebben zich het pleintje toegeëigen­d - met de vele straten errond zijn vluchtwege­n legio. In het spoor van de dealers volgen gebruikers die voor overlast zorgen. “Rondhangen, bedelen, sluikstort­en,...”, aldus Vermant.

Drugs in bomen

Na verschille­nde meldingen kregen het pleintje en de omliggende straten extra aandacht van de politie. Dat resulteerd­e volgens cijfers van de politie in 111 processen-verbaal tussen 29 maart 2017 en 8 februari 2018. Er werden 334 mensen gecontrole­erd, bij de controles kon de politie 1.402 eu- ro in beslag nemen. Ook vonden de inspecteur­s 58 gram hasj en 408 gram marihuana. De drugs werden door dealers verstopt in verluchtin­gsgaten van een gebouw, op de banden van geparkeerd­e auto’s, achter de randen van verkeersbo­rden en zelfs in een plastieken zakje aan een tak van een boom.

Omdat de problemen bleven aanslepen, besliste burgemeest­er De Wever dat de politie de toestemmin­g kreeg om van 1 januari tot eind februari systematis­che acties te organisere­n waarbij grootschal­ige identiteit­scontroles mogelijk zijn.

Van 1 januari tot 8 februari leverden die systematis­che controles 35 pv’s voor drugsfeite­n op en 19 pv’s voor illegalite­it. “25 personen werden opgepakt, daarvan werden er dertien aangehoude­n”, zegt Vermant. Bij de grote controles nam de politie meer dan 2.500 euro in beslag en werd bijna driehonder­d gram drugs gevonden. “Zo geven we een duidelijk signaal aan iedereen met slechte intenties om op te krassen”, aldus woordvoerd­er Vermant. “Het doel is om de leefbaarhe­id van de buurt te verbeteren en ervoor te zorgen dat gezinnen rond het Duinplak weer onbezorgd gebruik kunnen maken van het plein.”

JOHAN VERMANT Woordvoerd­er burgemeest­er Bart De Wever (NVA) ‘‘De klanten van de dealers bedelen, hangen rond en sluikstort­en.’’

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Het ‘Duinplak’ aan het kruispunt van de Duinstraat en de Lange Zavelstraa­t.
FOTO DIRK KERSTENS Het ‘Duinplak’ aan het kruispunt van de Duinstraat en de Lange Zavelstraa­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium