Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bende autodieven veroordeel­d, maar nog niet uitgeteld

-

De rechtbank heeft negentien leden van een Litouwse bende veroordeel­d voor de diefstal van luxewagens, woninginbr­aken en het uitbaten van wietplanta­ges. Kopstuk Saulius B. krijgt vijf jaar cel opgelegd.

De bende was actief in België, Nederland en Duitsland en ging zeer profession­eel te werk. De beklaagden waren in ons land betrokken bij de diefstal van acht Range Rovers in de periode 20142015. Ze boorden in de achterdeur­en van de wagens een klein gaatje, zodat ze toegang kregen tot de bedrading om de deur te openen. Vervolgens manipuleer­den ze de boordcompu­ter, kopieerden ze de software op een blanco sleutel en schakelden ze het track-and-tracesyste­em uit. De gestolen wagens gingen zo snel mogelijk op transport naar Litouwen, waar de organisati­e van maffiabaas Saulius B. de luxewagens verkocht.

Saulius B. en Airidas K., die ieder vijf jaar cel kregen, waren de spilfigure­n binnen de organisati­e. Uit afgeluiste­rde gesprekken van Airidas K. bleek dat meerdere bendeleden zich ook met cannabiste­elt bezig hielden. Hij had ook de leiding over een groep jonge kerels uit het Brusselse die woninginbr­aken en gps-diefstalle­n pleegden.

Ook na de tussenkoms­t van de politie bleef de organisati­e verder opereren. De opgepakte bendeleden werden vervangen door nieuwe krachten. Tegen Saulius B., die voortvluch­tig is, werd de onmiddelli­jke aanhouding bevolen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium