Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ellen en Iesha kunnen tegelijk praten en breien

Turtle Threads gaat ecologisch­e toer op met hippe mutsen en sjaals

-

Mutsen met een persoonlij­k accent die je nooit meer weggooit. Dat maken Ellen Barber (23) en Iesha Mortier. Met hun breigoed willen zij een eigen kledinglij­n uitbouwen.

Ellen Barber en Iesha Mortier besturen met Turtle Threads een eigen bedrijfje. Het is een uitloper van hun gezamenlij­ke breihobby. Eerst maakten ze mutsen voor familie en vrienden en nu kan dat ook op bestelling.

Achter het merk steekt ook een ecologisch concept dat ze haalden uit de roots van Ellen. Zij heeft de Schotse nationalit­eit. “Maar ik ben geboren in Hongkong, mijn vader reisde als ingenieur de wereld rond”, vertelt Ellen. “In mijn Chinese roots schuilt ook het respect voor de natuur. Het symbool daarvan is de Chinese zeeschildp­ad, in het Engels turtle genoemd. Die kan alleen gedijen in goede ecologisch­e omstandigh­eden. Ze worden heel oud en hebben op de rug vaak mooie streepjesm­otie- ven.” Ellen en Iesha kozen daarom de zeeschildp­ad als hun logo.

Zorgzaam met grondstoff­en

“Met onze mutsen gaan we de ecologisch­e toer op”, vult Iesha aan. “We geven elke muts het persoonlij­ke concept van de drager. Elke muts is uniek want we breien naar de wens van degene die ze koopt: met zijn of haar lievelings­kleuren, maar ook de vorm en eventueel de tekening zijn gepersonal­iseerd. Net als de schildpad willen wij dat de muts lang meegaat. Indien nodig zullen we ze ook herstellen. We moeten zorgzaam omgaan met de grondstoff­en en dat willen we uitdragen met ons breiwerk. Wanneer we de muts een persoonlij­ke touch geven, zal de eigenaar er zorgzaam mee omgaan.”

De vriendinne­n steken heel wat tijd in hun mutsen. Tot hiertoe gaat dat om hun vrije tijd, want Ellen is vertaler en Iesha werkt in de banksector. Iesha breit haar mutsen meestal in de trein. “Wat opvalt is dat de mensen opnieuw waarderen wat handgemaak­t is. We steken er tijd in, maar het mooiste cadeau dat je elkaar kan geven, is tijd”, weet Iesha.

Ellen Barber woont in Berchem, Iesha is afkomstig van Wuustwezel. “Ik ben in België beland door de liefde”, vertelt Ellen. “Mijn Vlaamse vriend was door het Erasmuspro­ject in Schotland.”

Iesha en Ellen werden vriendinne­n door hun gezamenlij­ke passie voor het muurklimme­n. “In het wereldje van de klimmers leer je tevreden te zijn met de dingen die er echt toe doen. Je slaapt dikwijls in een tentje en je bent al blij met de zonsonderg­ang. Dat ‘back to basics’-gevoel willen wij ook in onze mutsen steken.”

NEEL VERMEIREN

Turtle Threads maakt ook haarbanden, sjaals en truien. Communicer­en kan via Facebook en Instagram via ‘Turtle Threads’.

IESHA MORTIER

Turtle Threads “Het valt op. Mensen waarderen opnieuw spullen die met de hand gemaakt zijn.”

 ?? FOTO NEEL VERMEIREN ?? Ellen en Iesha showen hun mooiste mutsen, sjaals en haarbanden.
FOTO NEEL VERMEIREN Ellen en Iesha showen hun mooiste mutsen, sjaals en haarbanden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium