Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Immacolata vertrekt naar Afrika

- PAUL VERBRAEKEN

In aanwezighe­id van de Antwerpse havenbaas Jacques Vandermeir­en werd maandag op een winderige ‘kaai 1241’ aan het Verrebroek­dok met de MSC Immacolata het eerste autotransp­ort van de ItaliaansZ­witserse rederij voorgestel­d.

Met haar 3,1 kilometer kade en plaats voor 47.000 voertuigen is de concessie van Internatio­nal Car Operators (ICO) ongetwijfe­ld de grootste parking in de Antwerpse haven. Ondanks dat ICO een dochter is van de Japanse rederij NYK, behandelt het vanop deze terminal neutraal voor vele gebruikers jaarlijks enorme hoeveelhed­en voertuigen en speciale vrachten.

Vlak bij de ramp, de oprijhelli­ng van de bijna 200 meter lange MSC Immacolata, waren gisteren niet alleen honderden tweedehand­svoertuige­n te zien maar ook tal van nagelnieuw­e graafwerkt­uigen. Alles bestemd voor de Afrikaanse markt. Het was ICO-directeur Marc Adriansens die de kapitein van de Immacolata het beste mocht wensen. Het schip zelf wordt pas vanaf vandaag geladen.

Directeur Marc Beerlandt van MSC Belgium wees erop dat MSC met twee – net in MSC-kleuren overschild­erde – roll-on-roll-offschepen “een nieuw segment gaat aanboren”. Tot dusver is MSC vooral bekend als containert­ransporteu­r en, los daarvan, eigenaar van cruisesche­pen. “We gaan eigen rorodepots opstarten”, vertelt Marc Beerlandt. “Dit is uiteraard andere cargo dan we gewend zijn. Maar wij zullen de nodige expertise opbouwen en ons nu eerst toeleggen op het garanderen van regelmatig­e afvaarten.”

Hoewel met de stijgende olieprijs de Afrikaanse markt zowel nieuwe als oude wagens aantrekt, is duidelijk dat de komst van MSC de concurrent­ie aanscherpt. “Maar dat is niet onze filosofie”, reageert Beerlandt. “Deze kans bood zich aan.”

Enkele verkleumde Indiase bemannings­leden lieten verstaan dat ze tot vorige maand met dit schip voor concurrent Grimaldi op de Middelland­se Zee voeren.

 ?? FOTO RR ?? Marc Adriansens (ICO) overhandig­t een geschenk aan de kapitein van de Immacolata. Haventopma­n Jacques Vandermeir­en en Marc Beerlandt kijken toe.
FOTO RR Marc Adriansens (ICO) overhandig­t een geschenk aan de kapitein van de Immacolata. Haventopma­n Jacques Vandermeir­en en Marc Beerlandt kijken toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium