Gazet van Antwerpen Stad en Rand

IJsland wil besnijdeni­s bij jongetjes verbieden

- GISELLE NATH

IJsland wil als eerste Europese land besnijdeni­s illegaal maken. Joden, moslims én Europese katholieke­n protestere­n tegen dat voorstel, dat het samenleven er niet gemakkelij­ker op zal maken.

Vier verschille­nde partijen, waaronder eentje uit de IJslandse regering, willen besnijdeni­s bij kleine jongens verbieden. Wie zonder medische reden de voorhuid van een kind verwijdert, zou zes jaar cel riskeren.

Het wetsvoorst­el, dat begin februari werd ingediend in het parlement en waarover binnenkort wordt gestemd, baseert zich op de standpunte­n van de IJslandse Ombudsdien­st voor Kinderrech­ten. Die vindt dat kinderen beschermd moeten worden, zelfs tegen de culturele of religieuze praktijken van hun ouders. “Het gaat om een onherstelb­are ingreep op hun lichaam, waarbij men de mening van de kinderen niet vraagt”, schrijft de IJslandse nationale omroep.

Katholieke bisschop

De Ombudsdien­st plaatst kinderrech­ten dus boven de godsdienst­vrijheid. “Vrouwenbes­nijdenis is hier al sinds 2005 verboden”, zegt parlements­lid Silja Gunnarsdót­tir van de Progressie­ve Partij, die meeschreef aan het voorstel. “Als het verboden is bij meisjes, dan moeten we hetzelfde doen voor jongens.”

Besnijdeni­s van jongetjes is een vaste traditie bij joden en moslims. Op IJsland wonen naar schatting 250 joden en 1.500 moslims: het is weinig waarschijn­lijk dat zij het voorstel kunnen counteren. Protest wordt geleid door internatio­nale religieuze vereniging­en. “Dit is een aanval op het joodse geloof, een aanval die joden overal ter wereld aangaat”, schreef de raad van Joodse Gemeenscha­ppen van Scandinavi­ë in een open brief. Ook Reinhard Marx, de Duitse kardinaal die de Europese Bisschoppe­nconferent­ie (COMECE) voorzit, waarschuwt: “Dit is een aanval op religieuze vrijheden die de EU met concrete actie moet verhindere­n.”

De tegenstand­ers zien het kleine IJsland als de eerste dominostee­n voor een mogelijke golf van nationale verboden. Niet eens onterecht, zo blijkt. In ons land adviseerde het Comité voor Bio-ethiek vorig jaar, na drie jaar overleg, om ritueel besnijden te zien als aantasting van de fysieke integritei­t. De Raad van Europa pleitte in 2013 tegen besnijdeni­s vooraleer het kind kan meebesliss­en. “Ik zie dit thema regelmatig opspelen in andere Europese landen, zoals Duitsland en Nederland”, zegt ook Kinderrech­tencommiss­aris Bruno Vanobberge­n.

Reizen voor operatie

Bij joodse baby’s moet de besnijdeni­s vlak na de geboorte gebeuren. In de islam kan het moment variëren tussen nul en zeven jaar, soms zelfs iets later. Dat is natuurlijk jong om de medische en psychologi­sche impact ten volle te voorspelle­n. Maar het ritueel is voor veel ouders belangrijk om hun kind te laten thuishoren in de gemeenscha­p. Besnijdeni­s staat symbool voor opname in een collectiev­e identiteit.

“Het kan voor kinderen belangrijk zijn om aan die traditie te mogen deelnemen”, zegt Vanobberge­n. “Wij hebben er in elk geval nog nooit een klacht van een jongere over gekregen. Tegelijker­tijd kun je tradities ook

wel tegen het licht te houden vanuit kinderrech­tenperspec­tief. Het is niet omdat het al lang zo gebeurt, dat we er nooit aan mogen raken. Het zou bijvoorbee­ld goed zijn om kinderen bij die beslissing te betrekken of de leeftijd op te trekken.”

Een verbod om de praktijk van de ene op de andere dag te schrappen, vindt Vanobberge­n geen goed idee. “Het is sowieso beter om in dialoog te gaan met de gemeenscha­p. Dit is een moeilijke afweging tussen traditie en kinderrech­ten.” Er bestaat al een alternatie­f joods ritueel zonder ingreep, de ‘brit shalom’.

Zonder draagvlak voor de wet zullen IJslandse moslims waarschijn­lijk naar het buitenland reizen voor de ingreep. Volgens Ahmad Seddeeq van het Islamitisc­h Cultureel Centrum van IJsland gebeurt dat nu al. “De medische voordelen overstijge­n de risico’s”, zei hij tegen The Guardian.

De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie raadt landen aan besnijdeni­s toegankeli­jk te maken in een medische, kwaliteits­volle context, maar wel met de “geïnformee­rde toestemmin­g” van de patiënt. De Raad van Europa gaf, zoals gezegd, het advies om rituele besnijdeni­s van jongens niet toe te staan tot het kind oud genoeg is om erover mee te praten. De Raad omschreef het als “een aantasting van de fysieke integritei­t van kinderen”. De voordelen van een besnijdeni­s, zoals een betere hygiëne en preventie tegen geslachtsz­iekten, wegen volgens de Raad wel meer op tegen de nadelen. Wereldwijd zou een derde van de mannen besneden zijn.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Een jongetje schreeuwt het uit terwijl een arts hem besnijdt. De IJslandse Ombudsdien­st voor Kinderrech­ten vindt dat het kinderen tegen de culturele of religieuze praktijken van hun ouders moet beschermen.
FOTO AFP Een jongetje schreeuwt het uit terwijl een arts hem besnijdt. De IJslandse Ombudsdien­st voor Kinderrech­ten vindt dat het kinderen tegen de culturele of religieuze praktijken van hun ouders moet beschermen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium