Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het brokkenpar­cours van bpost

Sinds de mislukte overname van PostNL gaat het alleen maar achteruit

- JOHAN RASKING

Anderhalf jaar geleden oogstte bpost nog applaus voor zijn stoutmoedi­ge poging om het Nederlands­e PostNL over te kopen. Vandaag blijft er van die positieve vibe niet veel over. Bpost sukkelt van de ene slechte tijding naar de andere. Wat is er gebeurd? Een terugblik.

2 FEBRUARI

Bpost kondigt een verhoging van de prijs van de postzegels aan, met ingang van 1 maart. Tot daaraan toe, maar de verhoging blijkt wel erg fors. Zo gaat de standaardp­rijs van een postzegel omhoog van 74 cent naar 84 cent. Dat is een toename met 13,5%, of zevenmaal meer dan de inflatie.

22 FEBRUARI

Het Laatste Nieuws slaagt er met behulp van een beveiligin­gsexpert in de thuislever­ing van pakjes online te doen mislopen. Het blijkt eenvoudig iemands leveradres te wijzigen en het pakje elders te laten afgeven zonder dat bpost er erg in heeft. De hacking gebeurt op een gloednieuw onlineplat­form van bpost.

Het bedrijf reageert met een snelle aanpassing van zijn e-procedure en benadrukt

dat er geen problemen meer zijn. 2 MAART

Begin maart oogst bpost politieke kritiek na onthulling­en in De Tijd dat het bedrijf zijn leverancie­rs op een agressieve manier tot prijskorti­ngen probeert te dwingen. Zo duikt een e-mail op waarin bpost 2% van de eerder betaalde facturen opnieuw opeist, met als dreigement dat de geadressee­rde anders niet langer bij de beste leverancie­rs gerekend wordt.

14 MAART

Beursanali­sten en beleggers zeggen met veel gedruis hun vertrouwen op in het bpost-aandeel. Op 14 maart duikt de koers met maar liefst 22% omlaag – van bijna 28 euro per aandeel tot nog geen 22 euro. Ook de daaropvolg­ende dagen houdt de koersdalin­g aan, opnieuw goed voor -14%. Aanleiding is de publicatie van tegenvalle­nde

jaarresult­aten en van getemperde prognoses voor dit jaar. 16 MAART

De ombudsdien­st voor de postsector maakt in een reportage op het Radio 2-programma De Inspecteur bekend dat er veel klachten binnenkome­n over mislukte leveringen (aan huis) van e-commercepa­kjes. “De klachten die we krijgen, gaan bijna uitsluiten­d over bpost.” Bij bpost luidt de reactie dat dat “normaal is” als grootste speler op de markt.

3 APRIL

Volgens het BIPT, de overheidsr­egulator op de Belgische postmarkt, leverde bpost in 2016 slechts 90,9% van de binnenland­se brieven af een dag na de verzending. Dat aandeel zou minstens 93% moeten zijn. Het BIPT eist dat bpost 1,2 miljoen euro investeert in een “kwaliteits­verhoging” van de klassieke brievenbez­orging en de wettelijke verzending­stermijnen beter naleeft. In een reactie benadrukt bpost dat het eind vorig jaar geopende postsortee­rcentrum Brussel X een betere scheiding mogelijk maakt

tussen pakjes en brieven, en dat het percentage in januari al naar 96% is geklommen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium