Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Café-restaurant De Pelgrom werpt middeleeuw­se schaduw van zich af

In 15de-eeuwse kelders gelegen horecazaak kiest na veertig jaar voor Belgisch totaalconc­ept

- Www.pelgrom.be, Pelgrimstr­aat 15 JOHAN VAN BAELEN

De Pelgrom, het café-restaurant dat de 15de-eeuwse kelders van de Pelgrimstr­aat zijn thuis mag noemen, heeft een complete make-over ondergaan. Vaarwel middeleeuw­se menu’s, welkom Belgische bieren, wijn en gerechten in een aangepast interieur.

Bijna veertig jaar lang wisten de uitbaters hun gezellige middeleeuw­se kelder te koppelen aan de populaire beiaardcon­certen van eind vorige eeuw. Een ijzersterk­e formule. “Maar zelfs zonder die beiaardcon­certen bleef de Pelgrom overeind. Het was écht een sterk merk”, vertelt uitbater Johan Snoeys.

In 2016 was dat in één klap gedaan. “Door de aanslagen in Zaventem bleven de toeristen plots weg. Ze vonden gewoon de weg niet meer naar de historisch­e binnenstad”, aldus Snoeys. De Pelgrom, die het voor meer dan de helft van toeristen moest hebben, viel bijna droog.

“De verkeerskn­ip deed de rest. We moesten ons dringend gaan heruitvind­en, want op een gege- ven moment trokken we zelfs minder klanten dan bezoekers. Mensen lieten hun gezelschap de prachtige gewelven van onze kelders zien, maar ze gingen wel ergens anders uit eten of drinken. Behoorlijk frustreren­d”, zucht Johan Snoeys. “Marketeers bevestigde­n me dat ik een sterk merk had, maar dat ik het alleen wat sexyer moest maken. Daarom zijn we aan de beleving gaan werken. De donkere tafels werden geloogd tot blank hout en ze kregen alle een aparte verlichtin­g, zodat het geheel minder donker oogt.” Dat blijkt al bij het binnenkome­n: originele luchters, gemaakt van halve vaten bier en een open haard op gas die je onmiddelli­jk verwarmt en omarmt.

Opvallend ook: een wand waarin welgeteld 101 bieren in een dennenhout­en kast staan opgesteld.

Vlaamse gerechten

“Het is duidelijk dat we het middeleeuw­s thema achter ons hebben gelaten”, zegt Johan. “We gaan resoluut voor een Belgisch totaalconc­ept. Hoe kunnen we dat beter doen dan met Belgische bieren (en een paar Belgische wijntjes) en oer-Vlaamse gerechten zoals tomatensoe­p, kaas- en garnaalkro­ketten, stoofvlees­friet, vol-au-vent, waterzooi en dame blanche?”

De Pelgrom trekt het concept

De Pelgrom “Ook de muziek zal helemaal passen in ons Belgisch concept.’’

nog verder door, want bij elk gerecht hoort een harmoniser­end biertje of eentje dat de smaak nog wat versterkt. Natuurlijk staat het iedereen vrij om de menumaker vriendelij­k te passeren en een van de 99 andere bieren te drinken. Die bieren moeten de kracht van de kelder worden. Johan Snoeys heeft 24 biersoorte­n permanent op de tap staan. Ben je niet zeker van je keuze, dan kan je van twee tot acht proevertje­s bestellen, in glaasjes van 12,5 cl, met bijhorende fingerfood.

Moet het nog gezegd dat De Pelgrom ook wat muziek betreft de Belgische kaart zal trekken? “Het was eigenlijk een radioprogr­amma over Belpop dat me op het idee heeft gebracht”, geeft Johan Snoeys toe.

Hoog tijd dus om deze bijna onmetelijk­e kelders te herontdekk­en. Sommige bezoekers lopen half verloren na hun toiletbezo­ek en dat kan ook moeilijk anders. De acht gewelfde kelders vullen samen meer dan driekwart straat: zowat de hele Pelgrimstr­aat tot aan de Oude Koornmarkt.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Johan Snoeys aan zijn nieuwe toog met maar liefst 24 tapkranen.
FOTO DIRK KERSTENS Johan Snoeys aan zijn nieuwe toog met maar liefst 24 tapkranen.
 ?? FOTO DK ??
FOTO DK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium